Logo vierklank.nl
Buurtsportcoaches geven graag advies over de sportmogelijkheden binnen de gemeente De Bilt; v.l.n.r. Mo, Niels, teamleidster Merije en Maikel.
Buurtsportcoaches geven graag advies over de sportmogelijkheden binnen de gemeente De Bilt; v.l.n.r. Mo, Niels, teamleidster Merije en Maikel.

Bewegen met buurtsportcoaches

Namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voert de gemeente De Bilt het programma 'Sport en Bewegen in de Buurt' uit. De overheid hoopt, via diverse maatregelen, zoveel mogelijk burgers aan het sporten te krijgen. Eén van die maatregelen is het aanstellen van buurtsportoaches.

door Walter Eijndhoven

Binnen de gemeente De Bilt zijn drie buurtsportcoaches actief bij Mens De Bilt, met als doel kinderen en volwassenen te ondersteunen bij het vinden van hun weg in het sportaanbod. Eén van hen buurtsportcoaches is Niels van Veelen uit De Bilt. 'Mijn passie ligt bij sport en kinderen', vertelt hij. 'Vreemd vond men het dan ook niet dat ik koos voor een sportopleiding na mijn middelbare school. Lekker bewegen en veel buiten zijn is mijn motto'. Na zijn opleiding kreeg Niels een baan binnen de kinderopvang, tot die ene leuke vacature langskwam bij Mens De Bilt. 'Zij zochten een buurtsportcoach en ik dacht 'Die is voor mij'. Zo gezegd, zo gedaan. Niels solliciteerde en kreeg zijn droombaan.

Het streven van Mens De Bilt is om kinderen al van jongsaf te laten bewegen. Van Veelen: 'Dat is een streven waar ik helemaal achter sta. Want wat is mooier dan lekker buiten te spelen en samen te sporten? Ook als het regent. Vanuit mijn professie probeer ik kinderen zoveel mogelijk te laten bewegen. Binnen de 6 kernen onderhoud ik, samen met de andere buurtsportcoaches, contact met basisscholen, middelbare scholen en sportverenigingen en natuurlijk de Biltse Sport Federatie (BSF)'.

Kids
Buurtsportcoach Mo el Abdallaoui is pas sinds december in dienst bij Mens De Bilt. Vanuit zijn passie voor voetbal rolde hij het vak in. 'Ik werk hier pas een half jaar, maar ik voel mij als een vis in het water. De samenwerking met mijn collega's Niels en Maikel is geweldig. Maar het belangrijkst is dat wij sport op de kalender zetten in De Bilt. Via onze aanwezigheid op scholen en pleinen in de wijken, zoals het Johan Cruyf Court in De Bilt hopen wij kinderen vaker en meer te laten bewegen'.

Gezondheidsklachten
Alweer vijf jaar geleden trad Maikel Rijdes aan als buurtsportcoach. 'Ik werk alweer vijf jaar als buurtsportcoach. Samen met mijn collega's zetten wij ons niet alleen in voor jongeren. Via het concept 'Bewegen voor iedereen' helpen wij, behalve jongeren, ook ouderen en mensen met een beperking met het vinden van een passende sportvereniging. Bewegen helpt hen met het tegengaan of verhelpen van gezondheidsklachten, zoals suikerziekte, hartklachten of een hoge bloeddruk. Via het Platform 'Uniek Sporten' kan iedereen met een beperking het beweegaanbod vinden dat bij hen past. Teamleidster Merije Brouwer vertelt: 'Ook ontslagen patiënten uit een ziekenhuis krijgen het advies te blijven bewegen. Onze buurtsportcoaches kunnen dan helpen bij het vinden van het beweegaanbod. Als je het leuk vindt hou je het ook langer vol.

Vakantie
Tijdens de zomervakantie gaan de drie buurtsportcoaches gewoon door met buiten bewegen. Op het Cruyf Court, openbare schoolpleinen, maar ook in W4 (Weltevreden 4) in De Bilt. In week 5 van de vakantie zijn er drie middagen voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 13 jaar. De middag start om 12.00 uur bij het Jongerencentrum op Weltevreden 4 en eindigt om 17.00 uur. Dinsdag 20 augustus vindt een middag plaats met voetbal, honkbal en tennis, op woensdag 21 augustus staat de Biltsheerlijk fietstocht op het programma en donderdag 22 augustus staat in het teken van korfbal, beachvollybal en voetbal. Data en tijden zijn te vinden bij Mens De Bilt op www.mensdebilt.nl.

Meer berichten