Logo vierklank.nl
De avond staat onder leiding van Jael Vuyck (l), Arie de Bree (m) en Ruth Nagel (r).
De avond staat onder leiding van Jael Vuyck (l), Arie de Bree (m) en Ruth Nagel (r).

Maestro in Westbroek

Zaterdag 9 november organiseert Vriendenkring Westbroek weer een gezellige Maestro-avond vol muziek en vertier. Zes deelnemers proberen orkest en publiek op te zwepen tot grote hoogte om zo de gewilde Maestro-titel in de wacht te slepen. Haast tot aanmelding is geboden, de organisatie zoekt nog slechts drie deelnemers.

door Walter Eijndhoven

Wie weet schuilt in één van de deelnemers wel een tweede Bernard Haitink. Zaterdag 9 november zullen wij het weten. Maar, voor het zover is, zullen de deelnemers zich eerst bekwamen in het leiden van een orkest. 'Dirigeren leer je natuurlijk niet zomaar', vertelt Arie de Bree', één van de organisatoren van het evenement. 'Normaal gesproken gaat daar een jarenlange studie aan vooraf'. Voordat de dirigenten-in-spe het 27-man/ vrouw sterke orkest mogen leiden, worden zij ingewijd in de kunsten van het dirigeren.

Introductie
'Een echte dirigent geeft de zes deelnemers les. Op woensdag 25 september is de algemene introductie voor alle deelnemers samen. En op woensdag 2 oktober, 9 oktober en 16 oktober krijgen de kandidaten 2 avonden de gelegenheid om het stuk te repeteren met het orkest', vult voorzitter Ruth Nagel aan. 'De kandidaten krijgen allen een eigen muziekstuk'.

Battle
Zaterdagavond 9 november brengt iedere deelnemer zijn eigen stuk ten gehore, samen met het orkest. Zij worden beoordeeld door een vakjury en door het publiek. De Bree: 'Uiteindelijk blijven de twee beste deelnemers over. Zij spelen The Battle. Natuurlijk staat de dirigent met zijn rug naar het publiek gekeerd, maar daar hebben wij iets op gevonden. Via een spiegel kan het publiek ook het gezicht van de dirigent zien. Beide finalisten worden ook weer beoordeeld door een vakjury en het publiek, via stembriefjes'.

Aanmelden kan via secretaris@vriendenkringwestbroek.org. Maestro vindt plaats op zaterdag 9 november 2019 in het Dorpshuis in Westbroek..

Meer berichten