Logo vierklank.nl
Producer Sanne van der Zee en regisseur Timon Blok
Producer Sanne van der Zee en regisseur Timon Blok

Opnamen voor film over historie landgoed Eyckenstein

Op 9 april werd met een masterclass voor leerlingen van Aeres VMBO Maartensdijk het startsein gegeven voor het maken van een film die de geschiedenis van landgoed Eyckenstein in Maartensdijk in beeld gaat brengen. De masterclass werd gecoördineerd door Monique Neppelenbroek en Arti Lammert. Er werd een draaiboek samengesteld en op 9 juli vonden met de leerlingen als cast de buitenopnamen plaats.

door Guus Geebel

Historicus Ronald van Immerseel schreef een boek over de geschiedenis van de buitenplaats en aan de hand daarvan werd het draaiboek gemaakt. Timon Blok is de regisseur en de productie van de film is in handen van Sanne van der Zee. Zij bediende ook de camera. Met de enthousiaste en gemotiveerde leerlingen als filmsterren werden op 9 juli onder ideale weersomstandigheden de opnamen gemaakt. 'Het zal een film van ongeveer twintig minuten worden', aldus Timon Blok.

Burgemeester
In de film is Adriaan Hendrik Eyck, burgemeester van Utrecht, met paard en wagen naar het platteland gereden waar hij wil gaan wonen omdat het in de stad zo stinkt. Hij komt onderweg bij een boerderijtje twee boertjes tegen. Als hij zegt dat ze mooi wonen zeggen ze dat het boerderijtje te koop is. Eyck wordt er in 1777 eigenaar van. Er stonden in die tijd in Nederland twee groeperingen tegenover elkaar, Patriotten en Prinsgezinden. Adriaan Hendrik Eyck was een patriot. De patriotten wilden van de stadhouder af, maar toen zij de vrouw van stadhouder Willem V arresteerden werd haar broer, de koning van Pruisen, kwaad en stuurde een leger om Willem te helpen. De patriotten moesten vluchten en Eyck week uit naar Frankrijk. Er is dan ene Naamen die het landgoed op slinkse wijze voor een appel en een ei koopt. Nadat de Franse Revolutie was uitgebroken veroverde Frankrijk enkele jaren later Nederland. De familie Eyck keerde weer terug en kreeg het landgoed dat ze in vervallen toestand aantroffen ook weer terug.  

Vervolg
Een voice-over vertelt in de film over wat er verder op het landgoed gebeurt. De zoon van Adriaan Hendrik, Maurits Eyck, trouwde met de schatrijke Jacoba Clifford. Met het kapitaal dat daardoor in de familie kwam kon de buitenplaats worden hersteld en verfraaid in een stijl die Maurits in Frankrijk had gezien. Bij de filmopnamen werden enkele kostuums gedragen die beschikbaar gesteld waren door de nieuwe eigenaar van het RecycleLAB in de Kwinkelier. Verder was er een paard en wagen bestuurd door Bregje en waren twee pony's bij de opnamen betrokken. Aan het eind van de film komen ook de huidige bewoners van Eyckenstein, Otto en Barbara van Boetzelaer in beeld. Met de gemaakte opnamen van Sanne van der Zee gaat Aranka Mulder nu aan de slag. De film zal in het najaar in Het Lichtruim in Bilthoven in première gaan.

Meer berichten