Logo vierklank.nl
Na ruim 66 uur bereikte Jacomina Eijkelboom de finish in Parijs, met v.l.n.r. burgemeester Sjoerd Potters, begeleidster Marinka, Jacomina Eijkelboom en sportwethouder Madeleine Bakker-Smit.
Na ruim 66 uur bereikte Jacomina Eijkelboom de finish in Parijs, met v.l.n.r. burgemeester Sjoerd Potters, begeleidster Marinka, Jacomina Eijkelboom en sportwethouder Madeleine Bakker-Smit.

Bilthovense loopt record monstertriatlon

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 12 juli reikte burgemeester Sjoerd Potters de chapeaupenning uit aan Jacomina Eijkelboom uit Bilthoven. In een nieuwe recordtijd van 66 uur en 56 minuten rende, zwom en fietste zij van Londen naar Parijs tijdens de Enduroman Arch2Arc. Eén van 's werelds zwaarste duurproeven. Slechts vier vrouwen gingen haar voor.

Deelnemers tijdens de triatlon zetten een ongekende prestatie neer, waarbij zij grote afstanden moeten overbruggen: 3,5 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Maar wat als je een record neerzet tijdens de Enduroman Arch2Arc? Een monstertriatlon van 140 kilometer hardlopen, 33 kilometer zwemmen en 290 kilometer fietsen?

Jacomina Eijkelboom uit Bilthoven deed het. En ook nog in een nieuwe recordtijd. Eind vorig jaar ging zij de uitdaging aan om deze duurproef tot een goed einde te brengen. 'In oktober besloot ik mee te doen met de Enduroman', vertelt zij. 'Het is een van de zwaarste duurproeven en vooral tegen het zwemmen zag ik erg op'. Zondag 16 juni was het zover. Eijkelboom mocht van start vanaf de Marble Arch in Londen.

Olietankers
Na 140 kilometer hardlopen, waar zij 19 uur over deed, kwam Jacomina aan in Dover. Eijkelboom: 'Helaas moest ik hier acht uur wachten op goed weer, voordat ik mijn tocht zwemmend kon voortzetten. Het smalste stuk van het Kanaal is slechts 33 kilometer breed, maar ja, je hebt hier wel te maken met stromingen, zodat je altijd verder zwemt dan die 33 kilometer in rechte lijn'. De overtocht, zwemmend naar Calais, is lastig. Zwemmers dienen niet alleen rekening te houden met de temperatuur van het water, maar ook met langsvarende olietankers van 300 meter. Het Kanaal is één van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. 'Gelukkig hoef ik mij tijdens het zwemmen niet druk te maken over zeeschepen', legt Eijkelboom uit. Naast mij vaart begeleiding mee. Zij zorgen ervoor dat de kapitein van de olietanker op de hoogte is van mijn zwemtocht. Van tevoren wordt de bemanning van een olietanker al op de hoogte gebracht van een passerende zwemmer'.

Fietsen
Na ruim 16 uur in het zeewater, met een watertemperatuur van slechts 14 graden, bereikte Eijkelboom de overkant van Het Kanaal. Eijkelboom: 'Na het bereiken van het strand in Frankrijk, viel een zware last van mij af, maar dan ben je er nog niet. Ik moest weer terugzwemmen naar de boot, om mij in de haven van Calais te laten afzetten. Daar kon ik ruim drie uur rusten, alvorens op de fiets te stappen, voor de laatste 290 kilometer'. Na een nacht fietsen bereikte Eijkelboom op woensdag 19 juni om 10.55 uur de Arc de Triomphe in Parijs, als snelste vrouw ooit.

Beperkte deelname
Slechts een beperkt aantal deelnemers mag per jaar op aanvraag, na een gedegen voorbereiding, een poging wagen om zo snel mogelijk van Londen naar Parijs te komen. Negentien jaar geleden ging de eerste Arch2Arc van start. In 2011 werd het eerste vrouwelijk succes behaald met een tijd van 97 uur en 37 minuten. Tussen 2000 en 2018 werd 71 keer een poging gedaan de tocht tot een succes te maken. Slechts 34 atleten haalden uiteindelijk de finish.

Meer berichten