Logo vierklank.nl
De textiel-containers tegenover de voormalige Aldi-winkel puilen uit; een lelijk gezicht en een gevaar in een verder mooie wijk.
De textiel-containers tegenover de voormalige Aldi-winkel puilen uit; een lelijk gezicht en een gevaar in een verder mooie wijk.

Weltevreden wonen

Het PvdA-wijkteam krijgt van de bewoners van de wijk Weltevreden, tegenover het H.F. Witte centrum in De Bilt; een plek, waar binnenkort een nieuwe sociale huurwijk en een nieuwe sporthal gebouwd gaan worden, overwegend positieve geluiden te horen, maar verbeterpunten zijn er altijd.

Buren kennen elkaar van de buurtbarbecue en de whatsappgroepen en zijn zeer tevreden over hun leven in deze gemengde koop/huurwijk. Opvallend is de solidariteit van de bewoners. Men hoort geen enkel NIMBY (Not In My Back Yard, niet in mijn achtertuin)-geluid in de wijk. Men begrijpt dat er gebouwd moet worden en is tevreden met de keuze voor goedkope (huur-)huizen. Een jonge buurtbewoner hierover; 'Voor veel van mijn vrienden is het heel erg moeilijk om een goedkoop koop- of huurhuis te vinden, dit plan biedt hen nieuwe kansen'. PvdA De Bilt is blij dat het College een motie van hen uit 2015 uitvoert, om hier vooral goedkope sociale huurwoningen te bouwen. Bewoners willen wel graag meer concrete informatie op papier naast de vele inloop- en meepraat-avonden over nieuwbouw.

Verkeer en straatinrichting
Grote ergernis is het hardrijden in de buurt. De buurt ziet het doortrekken van de Asserweg, het éénrichtingsverkeer en de wegversmallingen als een goede oplossing en hoopt dat dat nu snel gerealiseerd wordt. Over het groenonderhoud is men heel tevreden, een groot verschil met de mening van de bewoners twee jaar geleden. Het onderhoud van stoepen en wegen laat nog steeds te wensen over. De straatverlichting is een raadsel voor de buurt: 'Het lijkt net alsof ze zomertijd en wintertijd door elkaar halen' aldus een inwoner. Vaak gaat de verlichting al heel vroeg aan en 's nachts soms zelfs helemaal uit. In de brandgangen brandt het licht vaak gewoon overdag.

Winkels en speelplaatsen
Veel inwoners klagen over het verdwijnen van de Aldi en het verdwijnen van andere voorzieningen, zoals bijvoorbeeld goede speeltuinen. Het is gek dat de enige speeltuin voor oudere kinderen in de wijk, bij 't Hoekie, is afgebroken. Ook andere voorzieningen verdwijnen. Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn hierover; 'Wij maken ons sterk voor het behoud van voorzieningen. We kunnen niet van ouderen verwachten dat ze langer zelfstandig blijven wonen wanneer winkels, bushokjes, pinautomaten en OV-oplaadpunten blijven verdwijnen. Ook voor minima en jongeren maakt men het steeds moeilijker als we alle voorzieningen uit de wijken halen of helemaal uit de dorpen laten verdwijnen. Het in stand houden van gemeenschappelijke voorzieningen mogen we niet alleen aan de markt overlaten, daar moet ook de gemeente zich sterk voor maken met slimme oplossingen'. PvdA De Bilt pleit al jaren voor nieuwe creatieve oplossingen op dit vlak.

Woongenot
Huurders zijn tevreden over het onderhoud door woonstichting SSW. Wel klaagt men over de opeenvolgende huurstijgingen. Een aantal bewoners moet noodgedwongen verhuizen en oudere inwoners denken er niet over om naar een kleiner maar veel duurder appartement te verhuizen. De buurt wil ook graag een vaste parkeerplaats voor de deel-auto, tot nu toe werd dit niet ingewilligd door de gemeente. Ook ergert men zich aan de overlast van drugsdealers in deze hoek. Het wordt tijd, dat hier iets aan wordt gedaan. Inwoners vinden dat de politie, na het verdwijnen van het politiebureau in De Bilt, veel later aankomt dan vroeger. Bewoners hopen maar dat de dealers wegtrekken zodra de nieuwe wijk is gerealiseerd.            (Geert Slot)

Meer berichten