Ekaterina neemt haar gehoor op indrukwekkende wijze mee in haar levensverhaal.
Ekaterina neemt haar gehoor op indrukwekkende wijze mee in haar levensverhaal.

Bijzonder theater in het Lichtruim

Algemeen

Op initiatief van Het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt voerde de voormalige inwoner van de Sovjet Unie, Ekaterina Lavental, ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingendag op 20 juni een muziektheatervoorstelling op.

Hanneke Eilers, coördinator van het Steunpunt, hield een korte inleiding, waarin zij ook benadrukte dat het Steunpunt nog meer vrijwilligers voor het maatschappelijk team en taalondersteuners zoekt om statushouders te begeleiden in het verkrijgen van hun onafhankelijkheid. Hiermee krijg je ook de kans om mensen van verschillende culturen te ontmoeten.

De Weg
De theaterzaal was intussen volgestroomd met bezoekers, die een bijzondere avond tegemoet gingen. Na haar vorige stuk 'De Weg', waarin Ekaterina haar vlucht uit de Sovjet Unie verbeeldt met haar verhaal, zang en harpspel, voerde zij nu 'De Grens' op. Zij nam haar publiek op indrukwekkende wij mee in haar tocht vanaf haar aankomst in Nederland naar het AZC en uiteindelijk de vrijheid. Een tocht die 3 jaar zou duren.

De grens
Daar waar 'De Weg' vooral romantische dromen liet zien, is 'De Grens' soms veel mee confronterend. Zij vertelt en zingt over volwassen mannen die haar, als 16 jarige, ten huwelijk vragen. Ook zit er een echte #MeToo-ervaring in. En ook het Nederlandse wijzende vingertje was voor het publiek heel herkenbaar.

Dagdromen
In beide voorstellingen speelden haar dagdromen een grote rol. Ekaterina had die vaak nodig om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Ook nu weer was het publiek onder de indruk van haar verhaal, acteertalent, prachtige zangstem en harpspel.        (Frans Poot)