Logo vierklank.nl
De families konden het direct met elkaar vinden; met boven v.l.n.r. Luc, Eline, Amir en Shohreh.
De families konden het direct met elkaar vinden; met boven v.l.n.r. Luc, Eline, Amir en Shohreh.

Vrienden voor het leven

door Walter Eijndhoven

'Samen Oplopen' is een project vanuit Mens De Bilt voor gezinnen uit de gemeente met kinderen onder 24 jaar, die een lastige periode doormaken en behoefte hebben aan steun. Vrijwilligers verbinden zich meestal voor een bepaalde periode aan zo'n gezin, maar soms kan dat uitlopen op ware vriendschappen.

Luc en Eveline uit Bilthoven kunnen hierover meespreken. Zij werden gekoppeld aan Amir en Shohreh uit Iran en de klik tussen beide gezinnen was zo groot, dat een hechte vriendschap ontstond. 'De wens om wat voor een ander te doen, was altijd al aanwezig', vertelt Eline. 'Ik was al bekend met het project ' Samen Oplopen' en toen ik Christine Thomas, de coördinator van het project, sprak op een open dag van Het Lichtruim, besloot ik mij aan te melden als vrijwilliger. Ook thuis reageerde iedereen enthousiast, dus besloten wij ons in het avontuur te storten'.

Taal
Amir en Shohreh hoorden over 'Samen Oplopen' op het consultatiebureau. Zij wilden graag in contact komen met een Nederlandse familie om de cultuur verder te leren kennen en zij hadden behoefte aan wat ondersteuning bij praktische zaken. Amir: 'Eerst kregen wij ondersteuning door Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, maar ook daarna blijven sommige dingen nog moeilijk. Familie of vrienden heb je niet, waarop je kunt terugvallen. In de Nederlandse samenleving is het moeilijk om je eigen weg te vinden. Invullen van belastingformulieren, iets aanvragen, de zorgverzekering, noem maar op. En de Nederlandse taal, dat blijft een uitdaging'.

Koppelen
Nadat Christine met beide gezinnen een kennismakingsgesprek had gevoerd, besloot zij hen aan alkaar te koppelen. 'Bij de eerste ontmoeting keek ik wel even de kat uit de boom. Het is toch net een blind date. Je wordt gekoppeld en dan moet je maar zien of het klikt', legt Eline uit. 'Maar vrijwel direct was er een klik, tot op de dag van vandaag. Het gaat zelfs zover dat de kinderen over en weer logeren. En natuurlijk is het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen, maar daarnaast brengt het contact met een familie uit een andere cultuur ons en onze kinderen ook heel veel'. Luc vult aan: 'Al snel ontstond er een vriendschap tussen ons en gingen wij vaker bij elkaar langs, soms meerdere keren per week. En wij eten bij elkaar en hebben dan veel lol samen'.

Oplopen
Ook Amir en Shohreh zijn erg blij met hun contact met Luc en Eline. 'Zonder hen hadden wij het moeilijker gered in Nederland', laat Amir weten. Daarom is het goed dat een project als 'Samen Oplopen' bestaat en dat je daardoor makkelijker in contact komt met Nederlanders en de Nederlandse maatschappij' .

Vrijwilligers gezocht
Mens De Bilt zoekt nog steeds vrijwilligers voor hun project 'Samen Oplopen'. Bij vragen of als u zich wilt aanmelden als gezin of vrijwilliger, kunt u contact opnemen met Christine Thomas, coördinator ' Samen Oplopen'. Zij is bereikbaar op dinsdag en donderdag via 06 13069608 of mail naar: c.thomas@mensdebilt.nl.

Meer berichten