Logo vierklank.nl
Waterpolokeepster Sarah verwacht ook speeltijd te krijgen tijdens het WK.
Waterpolokeepster Sarah verwacht ook speeltijd te krijgen tijdens het WK.

Sarah Buis naar Wereldkampioenschap Waterpolo in Zuid-Korea

door Kees Diepeveen

Twee weken geleden was Sarah Buis met Jong Oranje onder 19 op trainingsstage in Frankrijk toen zij een telefoontje kreeg van bondscoach Arno Havenga van het Nederlands Damesteam met de vraag of zij in de selectie wilde worden opgenomen. Daar hoefde Sarah niet lang over na te denken. Zondag 7 juli vertrok zij met het team naar Gwangju in Zuid-Korea waar de wereldkampioenschappen worden gehouden.

Het was een hele verrassing voor de 19 jarige Sarah Buis uit De Bilt, die de Pabo-opleiding in deeltijd volgt aan de Hoge School Utrecht. Zij had haar debuut in het grote Oranje al wel gemaakt in maart dit jaar tijdens de World Leaguewedstrijden in Rotterdam. Daarna ging Sarah mee naar Final Six in Turijn, waar de beste zes landen van Europa tegen elkaar speelden en kreeg zij speeltijd tegen Italië in de halve finale en Rusland in de finale. Tijdens de speelminuten die zij hier maakte en haar prestaties op de training hebben bondscoach Arno Havenga doen besluiten om Sarah Buis op te nemen in het Nederlands Waterpoloteam om de vacature op te vullen die vertrekkend keepster Laura Aarts achter liet.

Verenigde Staten
Sarah: 'Ik ben nu de tweede keepster van het Nederlands Waterpoloteam en ga mee naar Zuid-Korea. We zitten in de poule bij Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De eerste twee gaan door naar de kwartfinales. Dat moet lukken. Ik verwacht wel speeltijd te krijgen tegen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Tegen wereldkampioen Verenigde Staten wacht ik het maar af. We gaan wel met ambitie naar dit toernooi waar ook een olympisch ticket is te verdienen. Dat zal wel ontzettend moeilijk worden want er zijn wel 10 landen die aanspraak kunnen maken op een podiumplaats. Laten we hopen dat de 32 uur trainen per week deze zomer zich daar uitbetaalt'.

Buitenland
Veel van de speelsters van het Nederlands team spelen in het buitenland. Sarah: 'Dat is ook wel mijn droom om ooit in Italië of Spanje te gaan spelen. Maar dat is voor later. Eerst het WK en dan het voor-olympisch jaar en hopelijk de Olympische Spelen in Japan. En ik moet natuurlijk eerst mijn school afmaken en dan zien we wel wat er in zit'.

Zondag 7 juli vertrok Sarah voor de lange reis naar Kwangju en heeft het team nog een week de tijd om zich verder voor te bereiden. Op 29 juli zet het team weer voet op Nederlandse bodem. Hopelijk met een heel goed resultaat. 

Meer berichten