Burgemeester Sjoerd Potters met decoranda Van Ingen-Leeuwangh in de kantine van de Kees Boeke sporthal. (foto AB)
Burgemeester Sjoerd Potters met decoranda Van Ingen-Leeuwangh in de kantine van de Kees Boeke sporthal. (foto AB)

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Algemeen

Burgemeester Sjoerd Potters reikte zaterdag 22 juni de versierselen uit die behoren bij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau aan mevrouw van Ingen-Leeuwangh in de kantine van de Kees Boeke sporthal te Bilthoven.

Mevrouw van Ingen is vanaf 1969 een actieve vrijwilligster binnen Turnvereniging Irene te Bilthoven. In deze 50 jaar heeft zij een belangrijke rol gespeeld in de vereniging. Na haar opleiding tot turntrainer (1970) heeft zij vele generaties kinderen van 5 tot 12 jaar wegwijs gemaakt in de turnsport. Mevrouw Van Ingen heeft in haar turnlessen altijd gestimuleerd dat bewegen belangrijk is. Vanaf midden jaren '80 is zij hoofdtrainer van de vereniging en begeleidt zij de trainers. In de jaren '70/'80 vervulde de turnvereniging ook een belangrijke rol in De Biltse samenleving. Tijdens evenementen in het dorp organiseerde mevrouw Van Ingen samen met andere vrijwilligers turndemonstraties. Deze zichtbaarheid van het verenigingsleven droeg bij aan de leefbaarheid in het dorp en de sociale cohesie.

Jureren
Sinds halverwege de jaren '80 is zij gediplomeerd jurylid voor turnwedstrijden waarmee zij een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de (boven) regionale organisatie van de turnsport. Elke turnvereniging die mee wil doen in regionale kampioenschappen moet een gediplomeerd jurylid afvaardigen. Door mevrouw Van Ingen haar kwaliteiten als jurylid konden jongens en meisjes uit De Bilt/Bilthoven meedoen in de regionale turncompetities. Dit stimuleerde hun turnkwaliteiten en gaf hen zelfvertrouwen en het leren omgaan met teleurstellingen. Voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU)/Dutch Gymnastics heeft mevrouw Van Ingen veel betekend als jury- en Kwaliteit Structuur Sport (KSS) docent opleidingen en niet geheel onbelangrijk als landelijk jurybrevethouder Turnen dames 2, waar zij menig wedstrijd heeft gejureerd. Tevens is zij betrokken bij gymsport voor senioren, vanuit een landelijke aansturing.

Mevrouw van Ingen is 23 mei 75 jaar geworden, voor haar een moment om te stoppen met haar werkzaamheden als trainer maar niet als jurylid, hier wil zij voorlopig nog mee doorgaan totdat de vereniging voldoende nieuwe juryleden heeft opgeleid. Zo kunnen jeugdleden blijven meedoen in de regionale competitie. [HvdB]