Erik den Hartog in interview met Nadia Maas. (foto Jan-Gerrit van Wyhe)
Erik den Hartog in interview met Nadia Maas. (foto Jan-Gerrit van Wyhe)

Vragen over overlast eikenprocessierups

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op veel plaatsen in gemeente De Bilt zorgt de eikenprocessierups weer voor veel overlast. Voornamelijk in de maanden mei, juni en juli zijn de behaarde insecten in grote groepen aan te treffen op en rond eiken. Een boomsoort waar gemeente De Bilt er veel van heeft staan.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen en particuliere bomen die direct aan de openbare weg staan, maar volgens Erik den Hertog, gemeenteraadslid bij Bilts Belang, zet de bestrijding weinig zoden aan de dijk.

Vragen
Donderdag 27 juni wil hij in de Biltse gemeenteraad vragen stellen over hoe het nu verder moet met de overlast. 'Donderdag, tijdens het vragenhalfuurtje, wil ik weten of wij de bestrijding van de eikenprocessierups onder controle hebben. Als ik op de fiets door door de gemeente rijd, zie ik overal eiken staan, met een lintje. Mijn vraag is 'Wat gaan wij hieraan doen?' Moeten wij alle eiken omhakken en vervangen door andere bomen? Of om en om eiken verwijderen? Of laten wij alles staan en moeten wij maar zien te leven met deze rups? En in de toekomst ook met de dennenprocessierups?

Overlast
Volgens Den Hertog geeft de rups inmiddels zoveel overlast, dat het woongenot van bewoners op het spel staat. Verder vindt hij de voorlichting vanuit de gemeente veel te summier. Den Hertog: 'Alle informatie wordt afgedaan met een verwijzing naar de GGD-folder, terwijl gemeente De Bilt een zorgplicht heeft tegenover haar bewoners. Als politiek moeten wij hier iets mee. Wij moeten een keuze maken'.

Vragen
Enkele vragen die aan de orde komen: 'Wat heeft de gemeente dit jaar gedaan met betrekking tot preventie (en de afgelopen drie jaar)? Planten wij nog eiken in de gemeente? Voor hoeveel eiken hebben wij zorgplicht? Hoeveel zijn er van de gemeente? Wordt bij alle meldingen vanuit de burger ook direct actie ondernomen? Hoeveel eikenprocessierupsen zijn er al verwijderd? Welk budget hebben wij voor de bestrijding? Hoe groot ziet de gemeente het risico met betrekking tot aansprakelijkheid'?

Zuigen
Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit spuiten veel gemeenten preventief en zuigen de nesten weg. Volgens Kuppen werkt dit wel, maar het is puur symptoombestrijding. Het is duur en je moet het ieder jaar opnieuw doen. Wil je dit probleem structureel oplossen, dan moeten eiken massaal worden vervangen door andere boomsoorten. Volgens Kuppen zijn er simpelweg teveel eiken. Den Hertog: 'Graag wil ik de mening van de gemeente over haar standpunt'. De vraag is, aldus Den Hertog: moet de mens zich aanpassen aan de natuur? Of moet de mens de natuur bijsturen? Een interview van Regio tv met Erik den Hertog wordt deze week overdag elk uur uitgezonden en 's avonds met enige regelmaat.

De eikenprocessierups komt inmiddels in heel Nederland voor.