Logo vierklank.nl
De jonge specht weet inmiddels hoe hij een pinda moet bemachtigen.
De jonge specht weet inmiddels hoe hij een pinda moet bemachtigen.

Jonge bonte spechten in het Leijense bos

In het Leijense bos zijn de afgelopen weken in diverse bomen nesten van de grote bonte specht te zien geweest. Ook in een dode boom langs het fietspad. Als de jongen wat groter zijn steken ze kun kopje naar buiten als ze gevoerd willen worden.

Ze hebben in tegenstelling tot hun ouders een rode kop. Elke paar minuten komen dan zowel moeder als vader specht met insecten in hun bek aanvliegen. De vader heeft een rode vlek achter op zijn kop, de moeder heeft een volledige zwarte kop. Soms gaan ze ook naar binnen om rommel op te ruimen. Enkelen dagen later blijken de jonge spechten te zijn uitgevlogen en is er geen activiteit meer waar te nemen rond het nest. Ook de jonge spechten vliegen er niet meer rond.

Een week later echter verschijnt moeder specht in de tuin om pinda's uit een netje te pikken en aan haar jong te voeren die in een naastgelegen struik zit te wachten. De vader is dan niet meer aanwezig. Na enkele dagen heeft de jonge specht door hoe het werkt en kan zelf de pinda's bemachtigen hoewel zijn moeder nog wel in de buurt blijft.

Eugène Jansen, Bilthoven

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>