Logo vierklank.nl
Ergens een slaatje uitslaan.
Ergens een slaatje uitslaan.

Verandering van spijs doet eten

door Henk van de Bunt

Hoeveel spreekwoorden en gezegden met eten in de hoofdrol zijn er eigenlijk. Op internet zijn er tal van sites, waar men alles (of heel veel) op allerlei samengestelde rijtjes heeft gezet; alles afhankelijk van wat men wil uitdragen.

'Je mag wel alles eten, maar niet alles weten' (Ik hoef je niet alles te vertellen) wordt vaak gebruikt om de nieuwsgierigheid aan banden te leggen en 'De liefde van een man gaat door de maag' (Je kunt een man veroveren met goede kookkunst en lekker eten) werd (of wordt) als advies aan de ene helft van een stel meegegeven, met als enig doel die andere helft te blijven behagen.

Verandering
Twee weken geleden kon met in De Vierklank lezen: 'Verandering is de enige constante in het leven'; een tegeltjeswijsheid, die universeel van toepassing lijkt te zijn.'Verandering van spijs doet eten' (betekenis: door nu en dan eens te veranderen van spijs, behoudt men eetlust; bij overdracht: door verandering van werkzaamheid, van uitspanning enz. verliest men den lust, het genoegen daarin niet) is een al meer dan 100 jaar oud gezegde, dat gebaseerd is op werk van een nog oudere rijmelaar:

Veranderingh van praet en kout,

De menschen in vermaecking houdt.

De nieuwe spijs tot sausse streckt,

Die ons den appetijd verweckt.

Voedselbank
Enige tijd geleden heeft de Voedselbank in De Bilt gevraagd om aan een kale wand foto's te hangen. Yvonne Müller en Nathalie van der Poel van Fotoclub Bilthoven bedachten toen foto's te gaan maken over spreekwoorden en gezegden met voedsel als onderwerp. Inmiddels is het een reizende tentoonstelling geworden. Na de Voedselbank, bejaardenhuizen en gezondheidszorgpraktijken hangen de foto's nu tot en met 30 september in de Stichtse Apotheek in de Burgemeester de Withstraat, De Bilt. De vaak grappige foto's zijn vaak aanleiding tot enthousiaste gesprekken over de betekenis en taalgebruik van spreekwoorden. De foto's zijn tijdens openingstijden van de Stichtse Apotheek te bezichtigen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>