Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Edwin Plug, Natasha de Wit en Frans de Wit op de boot van Natasha: De inschrijving staat open voor kajuit- en open zeilboten.
V.l.n.r. Edwin Plug, Natasha de Wit en Frans de Wit op de boot van Natasha: De inschrijving staat open voor kajuit- en open zeilboten.

Maartensdijkers organiseren bijzondere zeilwedstrijd

door Henk van de Bunt

Al vele jaren is de '6 uur van Loosdrecht' een begrip binnen de watersportwereld van de Loosdrechtse Plassen. Sinds dit jaar wordt deze bijzondere zeilwedstrijd georganiseerd door drie Maartensdijkers.

Frans en Natasha de Wit hebben samen met Edwin Plug de wedstrijd al heel wat keren met groot plezier gevaren. Nadat de organiserende watersportvereniging aangegeven had deze niet meer te kunnen organiseren, groeide al snel het idee om het hele concept van de wedstrijd en de organisatie over te nemen.

Parcours
Zaterdag 22 juni gaat de eerste '6 uur van Loosdrecht', georganiseerd door het Maartensdijkse drietal; van start om 18.30 uur bij watersportvereniging Het Witte Huis in Loosdrecht. Frans de Wit vertelt: 'De 6 uur is niet zomaar een zeilwedstrijd. Waar het bij andere wedstrijden gaat om welke schipper er als eerste over de finish komt na het afleggen van een vooraf bepaald parcours, moet een schipper bij deze wedstrijd in de 6 uur dat de wedstrijd duurt zijn eigen parcours bepalen. Hij (of zij) doet dit aan de hand van een groot aantal rakken (banen) welke tussen de vaste boeien van Loosdrecht gevaren kunnen worden. Degene die in de 6 uur de grootste afstand heeft afgelegd wint de wedstrijd'. Natasha vult aan: 'In deze wedstrijd speelt tactiek, inzicht in het weer en je schip een hele grote rol. Je zeilt dus niet zozeer direct tegen een tegenstander, maar meer 'tegen jezelf' en 'tegen de klok'. Via een zogenaamde 'handicap berekening' kan een langzaam schip het ook nog eens winnen van een snel schip. Open huurboot of snel jacht, degene die met zijn schip en bemanning zo slim mogelijk de 6 uur zeilt wint. Daarom vonden we het zelf ook altijd zo leuk om mee te doen'.

Voorbereiding
In de voorbereiding zitten al weer heel wat uren werk. Natasha: 'Al die uren werk vinden we niet erg, de 6 uur van Loosdrecht is een echt unieke wedstrijd op de plassen. We zijn dan ook blij dat die wedstrijd dit jaar weer gevaren kan worden. Daarnaast wonen we alle drie in Maartensdijk, dat werkt handig'. Vanuit Alphen aan de Rijn wordt het drietal voor de organisatie aangevuld door Rob de Richemont, ook een fanatiek zeiler. Frans vervolgt: 'We hebben om de wedstrijd nog leuker te maken een paar dingentjes veranderd en vernieuwd. Daarmee denken wij dat de wedstrijd nog spannender en leuker wordt voor alle deelnemers'. Kortom; het gaat 22 juni dankzij alle Maartensdijkse inspanningen weer een bijzondere editie van de 6 uur van Loosdrecht. Inschrijven staat open voor alle zeilboten. Meer informatie of inschrijven via www.wsv-hetwittehuis.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>