Logo vierklank.nl
Het koffieconcert van zondag 2 juni werd verzorgd door celliste Mariette Landheer en pianiste Angelique Heemsbergen.
Het koffieconcert van zondag 2 juni werd verzorgd door celliste Mariette Landheer en pianiste Angelique Heemsbergen.

Koffieconcert in Huize Gaudeamus

Zondag 2 juni was er weer een bijzonder muzikaal programma in Huize Gaudeamus; nu met plaatsgenoot Mariette Landheer, cello, en Angélique Heemsbergen, piano. Ze speelden composities van Casals, Vivaldi, Debussy en Saint-Saëns.

Pablo Casals is meermalen in dit huis geweest en was een goede bekende van Julius Röntgen, die hier de laatste jaren van zijn leven woonde. Ook Mariette Landheer en Angélique Heemsbergen hebben een bijzondere relatie met dit huis; zij startten hier hun samenwerking. Zij speelden o.a. ook in het Utrechtse Tivoli Vredenburg en het Amsterdamse Concertgebouw.

Het stuk van Casals kreeg van de componist de ondertiteling mee 'Het hart van de melodie kun je niet op papier zetten'. Deze romantische compositie schreef hij op zijn 17de en is nooit uitgebracht. Het duo speelde het met veel gevoel voor de boodschap, die er in verborgen zit. Daarna speelden zij van Vivaldi een deel van de Sonate no. 5 en een compositie van Debussy, de Sonate voor cello en piano in d mineur. Deze compositie moet de tragiek en wanhoop van een niet beantwoorde liefde verbeelden. Het duo deed dit met een bijzondere overgave. Vooral de wanhoop was goed te horen in het zgn. plukken aan de snaren van de cello. Zij sloten af met de Romance opus 36 van Saint Saëns. De heldere muzieklijnen, zo kenmerkend voor Saint Saëns, waren goed te horen. (Frans Poot)

Meer berichten