Joanne vertelt over de fietsroute.
Joanne vertelt over de fietsroute.

Kinderen ontmoeten lokale voedselproducenten

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 8 juni, tijdens de BiltsHeerlijk Fietsdag, openen zeven lokale voedselproducenten weer hun deuren voor langsfietsende belangstellenden. In het kader van het programma 'Gezonde School' fietsten leerlingen van groep 6 en 7 van de Julianaschool in Bilthoven op dinsdag 28 mei alvast één van de routes.

'Vorig jaar lanceerde BiltsHeerlijk vier fietsroutes langs lokale voedselproducenten', begint Joanne Ronhaar van BiltsHeerlijk haar verhaal. 'Die fietsroutes hebben wij nu een update gegeven en deze zijn nu klaar voor het nieuwe fietsseizoen. Dus wij hopen dat velen hun weg weer zullen vinden langs de diverse routes binnen onze mooie gemeente'.

De kids van de Julianaschool stonden te trappelen om op de fiets te springen. Onder leiding van meester Wouter gingen zij alle bedrijven langs. 'Bij elk van de deelnemende bedrijven stapte een groepje leerlingen af en ging bij het desbetreffende bedrijf naar binnen om te leren over voedselproductie in hun eigen omgeving', vertelt Wouter. Hij vervolgt: 'Alle bedrijven (Zuivelboerderij Boom en Bosch, Landwinkel De Groenekan, Imkerij Mellinde, Zorgboerderij Nieuw Toutenburg, Tuinderij Eyckenstein, Agnes Kruiden en Boerderij Eyckenstein) waren van de komst van onze leerlingen op de hoogte en heetten hen welkom'.

Project
'Als de leerlingen terug zijn op school, gaan zij de klassen rond om hun ervaringen met anderen te delen', vult schoolleider Ella Prins aan. 'Het is een heel project, waarbij onze leerlingen foto's of een filmpje mogen maken gedurende de middag en moeten zij de anderen vertellen wat nu eigenlijk gebeurt op een bedrijf. Verder krijgt elk groepje 12 euro mee ter besteding, waarvan twee euro bestemd is voor Alpe D'Huzes'. In juni doe ik mee met de Alpe d'Huzes en haal ik geld op voor kankerbestrijding. Helaas zijn enige familieleden overleden aan de gevolgen van kanker', legt meester Wouter uit.

Joanne Ronhaar is erg tevreden over deze middag, waarbij kinderen lokale producenten ontmoeten. 'Wij vinden het geweldig dat op deze manier nieuwe verbindingen ontstaan tussen scholen en bedrijven rondom duurzaam en lokaal voedsel'. 

!