Logo vierklank.nl

Bilthovense studente gaat voor landelijk ambassadeurschap mbo

Mbo'ers moeten doorstuderen, om toch minstens een hbo-diploma te behalen. Een veelgehoorde kreet bij ouders van mbo-studenten. Toch voelen veel mbo-studenten zich niet geroepen een vervolgstudie op hbo-niveau te doen. 'Wat is er immers mis met hun opleiding', vragen velen zich vertwijfeld af.

door Walter Eijndhoven

'Met hen is helemaal niets mis', legt Romy van der Linden uit Bilthoven uit. De studente 'Paardensport en -houderij' aan het Wellantcollege wil graag meer aandacht voor het mbo-onderwijs en haar studenten. 'Van veel studenten om mij heen, hoor ik dat zij worden gepushed door hun ouders en hun omgeving toch vooral door te gaan naar het hbo. Want pas dan heb je het gemaakt en hoor je erbij. Waarom mogen zij niet kiezen voor een leuke mbo-opleiding en daarin verdergaan?'

Presentatie
Om meer aandacht te vragen voor het probleem, waar mbo-studenten mee kampen -zij tellen toch vaak niet mee -, deed Romy mee met de verkiezing voor het Wellant mbo Ambassadeurschap 2019. Op school vielen zes studenten op tijdens hun stage of opleiding, waarvan Romy er eentje was. 'Ik werd genomineerd als één van de zes. Maandag 20 mei moesten wij, voor een jury, een presentatie geven op het Wellantcollege in Houten. Zij hadden maar één vraag aan ons: waarom wil je mbo-ambassadeur worden?'. De jury beoordeelde de kandidaten op presentatie, enthousiasme, uitstraling en inhoud. Romy: 'Ik moest als vierde mijn verhaal doen. Na mijn verhaal twijfelde ik wel aan mijzelf, want de andere kandidaten waren wel erg goed'.

Doorzettingsvermogen
Na alle kandidaten te hebben gehoord, koos de jury voor Romy en mag zij zich nu ambassadeur van het Wellantcollege noemen. Behalve de titel 'Ambassadeur' kreeg zij ook nog een cheque ter waarde van 750 euro.'Die cheque komt goed van pas voor een vervolgopleiding, maar het belangrijkste is mijn ambassadeurschap voor het mbo. Als ambassadeur wil ik laten zien dat je met doorzettingsvermogen heel ver kunt komen. Bij het uitzoeken van een opleiding is het belangrijk om iets te kiezen waar je passie ligt. Voor mij is dat de Paardensport en -houderij en ik ga met veel plezier naar school. Het is heel belangrijk dat je iets doet wat je echt leuk vindt, of dat nu een mbo- of een hbo-opleiding is. Bovendien zijn mbo'ers ook hard nodig in de samenleving'.

Landelijk
Ondanks haar ambassadeurschap voor het Wellantcollege is Romy er nog lang niet, want het liefst wil zij landelijk ambassadeur worden. Romy: 'Het zou geweldig zijn als ik ambassadeur kan worden voor álle mbo-studenten, maar dat is nog een lange weg te gaan'. In de vorm van een spannend YouTube programma worden de kandidaten, tijdens drie challenges (21e eeuwse vaardigheden, campagneshoot en een mediatraining) door een vakjury beoordeeld op vaardigheden als creatief denken, sociale vaardigheden, samenwerken, communiceren, kritisch denken en probleem oplossen. Romy: 'Ik ben heel erg benieuwd naar dit avontuur en ik heb heel veel zin om de uitdaging aan te gaan'.

Meer berichten