Logo vierklank.nl
Hoek Massijslaan-Jan van Eijklaan met de Rogier van der Weydenlaan: ‘De ambulance kan in ieder geval weer rechtdoor’. [foto Henk van de Bunt
Hoek Massijslaan-Jan van Eijklaan met de Rogier van der Weydenlaan: ‘De ambulance kan in ieder geval weer rechtdoor’. [foto Henk van de Bunt

Buurt ziet geen oplossing in verkeersplan

Begin mei bezocht een wijkteam van PvdA De Bilt de buurt rondom de Jan Steenlaan. In de gesprekken aan de deur kwam vooral de nieuwe verkeerssituatie in de Jan Steenlaan aan de orde. Bijna niemand is er blij mee, het nieuwe plan is hooguit de tweede keus van bewoners.

Aan het Heidepark zijn sommige bewoners positiever, men kan op de kruising nu weer naar links met de auto. De bewoners van de Jan Steenlaan hadden liever éénrichtingsverkeer in een fietsstraat gezien, maar vinden het in ieder geval prettig dat de bomen zijn blijven staan in de Jan Steenlaan. In de Jan van Eijklaan vindt men het nieuwe plan ronduit 'een domme beslissing', vooral omdat er voor tweerichtingsverkeer is gekozen. 'In deze straat werd voor de ondertunneling vaak veel te hard gereden. Dat is nu weer het geval', aldus een inwoner die ook aangeeft zijn autospiegels uit voorzorg weer ingeklapt te hebben. Die werden er voor de ondertunneling om de haverklap afgereden.

Beperkende maatregelen
Verder wordt geconstateerd dat de beperkende maatregelen te wensen over laten, er staan veel te weinig 30km borden en 30km aanduidingen op de weg. Bewoners vrezen de komst van vrachtwagens en bussen in het drukke straatbeeld, die rijden er nu nog niet i.v.m. de gedeeltelijke afsluiting. Omdat werkzaamheden van Stedin in de Rembrandtlaan nog niet zijn afgerond, is de Jan Steenlaan nog niet per auto vanaf het station in te rijden.

Krischan Hagedoorn (fractievoorzitter PvdA De Bilt) hierover: 'Het mag duidelijk zijn dat een vrij liggend fietspad als enige oplossing voor de Jan Steenlaan wordt gezien. De scholen, de fietsersbond, wijkvereniging de Leijen, Bewonersvereniging Bilthoven Noord en 2 van de 4 participerende straten delen deze mening. Het is te hopen dat het verdere verloop van het nieuwe verkeersplan beter verloopt dan deze start.

Bomenkap en groen
Op een goede tweede plaats van geuite zorgen staat het groen in de wijk. Veel inwoners noemen de ongecontroleerde kap van bomen. Samen met de grote legale kap zoals die voor de nieuwbouw van het Nieuwe Lyceum, zorgt mogelijke illegale kap er voor dat de bewoners van de wijk veel meer last hebben van het geluid van SCHC.

Prettig wonen
Over het algemeen zijn de bewoners tevreden over wonen, rond de Jan Steenlaan. Rust en ruimte worden hier het vaakst als pluspunt genoemd. De bewoners van de appartementen aan het Heidepark en de bewoners van de Jan van Eycklaan benoemen de saamhorigheid en de gezelligheid in hun buurt als pluspunt.        

(Geert Slot)

Meer berichten