Voor Theo (l), Joris (m) en Yannick (r) heeft wiskunde weinig geheimen.
Voor Theo (l), Joris (m) en Yannick (r) heeft wiskunde weinig geheimen.

Het Nieuwe Lyceum door naar finale Wiskunde Olympiade

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 15 maart vond op twaalf universiteiten de tweede ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade plaats. Op basis van de uitslag van de vorige ronde deden deze dag 849 leerlingen mee, waaronder leerlingen van Het Nieuwe Lyceum (HNL); met slechts één doel: die felbegeerde finaleplaats binnenslepen.

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 tot en met 5 van HNL met belangstelling voor wiskunde, konden meedoen aan de eerste ronde.

Stof
Voorafgaand werd vanaf november alle verplichte stof bijgebracht door wiskundedocent Abdel Azougagh: algebra, inductie, meetkunde, getaltheorie, polynomen en ongelijkheden. 'Voor de eerste ronde moesten zij allerlei puzzels en raadsels oplossen. Dit verliep heel goed. Voor de toets kreeg iedereen 100 minuten de tijd, maar sommigen hebben die tijd ook echt nodig', legt Azougagh uit. Met vlag en wimpel behaalden diverse leerlingen van HNL de tweede ronde.

Beweringen
Vrijdag 15 maart gingen Theo (vwo5), Joris (vwo5) en Yannick (gym2) de uitdaging aan in de tweede ronde, aan de Universiteit Utrecht. Joris: 'Wij kregen vijf vragen voorgelegd, waarbij een getal als antwoord moest worden gegeven (zogenaamde B-vragen) en twee vragen waarin ook een onderbouwing van beweringen moest worden gegeven, (zogenaamde C-vragen). Ondanks dat ik mij niet kon voorbereiden, ging het best goed'. Ook Theo en Yannick hadden weinig moeite met de opgaven. En dat blijkt dan ook.

Finale
Van de 849 deelnemers gaan uiteindelijk 150 leerlingen door naar de finale op 13 september aan de Technische Universiteit in Eindhoven, waaronder Yannick. Ook Theo en Joris slaagden, maar mogen helaas niet meedoen aan de finale. 'In september zitten Joris en ik in vwo6, dus mogen wij niet deelnemen aan de landelijke finale. Hier strandt ons avontuur dus', legt Theo uit.  

Trainingsmiddagen
De deelnemers aan de landelijke finale worden niet alleen op hun eindantwoord beoordeeld, maar hier komt het ook aan op volledige berekeningen of het geven van sluitende bewijzen. Om goed beslagen ten ijs te komen, vinden finaletrainingen plaats. Deze bestaat uit vijf trainingsmiddagen aan een universiteit, waarin diverse wiskundige technieken worden geoefend en de leerlingen les krijgen in het oplossen van opgaven en het opschrijven van bewijzen.