Logo vierklank.nl

Restauratie Koude bak op Tuinderij Eyckenstein

Dat het buitenseizoen weer op gang is gekomen was zaterdag 11 mei ook duidelijk te merken op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Het was een gezellige drukte op de Tuinderij en de Kruidentuin. Beiden openden het seizoen en hadden reden om dat heel feestelijk te doen. Agneskruiden bestaat dit jaar 10 jaar en in de moestuin werd de gerestaureerde koude bak in gebruik genomen.

Een koude bak hoort op een moestuin en wordt gebruikt om jonge planten tegen de kou te beschermen en ze, onder het warme glas, op te kweken. Op de koude bak liggen grote glasplaten die bijzonder zwaar zijn. Het tillen van de glasplaten gebeurde vroeger met een paar man, maar zoveel mensen zijn er tegenwoordig niet meer beschikbaar, bovendien valt dit niet binnen de huidige Arbo-normen.

Innovatief
Na de restauratie van de 19e eeuwse koude bak is er een innovatief tilsysteem geplaatst zodat er nog maar 2 mensen nodig zijn om de grote glasplaten te verplaatsten. Zaterdag 11 mei plantte Theo Ruijs, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Eyckenstein, symbolisch een meloenplantje in de koude bak zodat er in augustus genoten kan worden van smakelijke meloenen. Dankzij financiële bijdragen van diverse fondsen en particuliere donateurs is de koude bak inmiddels vol in bedrijf.

Kruiden
Kruidenvrouw Agnes Looman startte 10 jaar geleden op een bescheiden stuk van de historische moestuin, maar nu staan er lange rijen prachtige planten en kruiden. En elk jaar wordt er wel weer een nieuw stuk grond in gebruik genomen met nieuwe planten. Het is een ware bloemenzee achterin de tuin en een paradijs voor insecten. Agnes krijgt bij al het werk wat gedaan moet worden hulp van 30 enthousiaste vrijwilligers. Bij de viering van het 10-jarig bestaan hoorden natuurlijk ook speeches en cadeaus.

Open
De Tuinderij en Kruidentuin zijn tot eind oktober elke woensdagmiddag en zaterdag open, maar als de poort open staat kunt u altijd een kijkje gaan nemen. Het adres is: Achter Dorpsweg 264 in Maartensdijk, schuin tegenover Eyckenstein. Wie geïnteresseerd is om mee te helpen op Landgoed Eyckenstein kan meer informatie vinden op www.eyckenstein.nl.    (Helene Blaak)

Meer berichten