Logo vierklank.nl
Neem een kijkje in de tuin van een ander.
Neem een kijkje in de tuin van een ander.

Open Tuinendag in Westbroek

Dit jaar doen aan de Open Tuinendag in Westbroek op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur vier verschillende tuinen mee op de adressen: Dokter Welfferweg 94, Kerkdijk 132, Kerkdijk 127 (paadje in naast nummer 131) en Kerkdijk 174.

Aan de Oostzijde van Westbroek aan de Dr. Welfferweg ligt een lange, beschutte tuin die diep de zuidelijke weilanden insteekt. Er zijn daar weelderige vaste plantenborders en veel bijzondere klimrozen te vinden. Een fraai aangelegde vijver ligt aan het terras is en helemaal achterin ligt een kleine besloten boomgaard.

Mammiet
De grote moerasplanten- en stinzentuin aan de Kerkdijk is een natuurtuin van ca. 0,7 hectare. Er staan o.a. drie mammoetbomen die wel honderd meter hoog kunnen worden. De tuin is bekend vanwege de vele stinzenplanten in het voorjaar. Dat zijn soorten die honderden jaren geleden naar Nederland gehaald zijn om de tuinen van buitenplaatsen op te vrolijken en te laten zien hoe rijk de betreffende eigenaar wel niet was.

Borders
In de volgende tuin zijn allerlei verhoogde vaste-planten-borders te vinden en de bezoeker kan constateren dat de eigenaar dol is op klimrozen. Hier is een prachtig uitzicht over de weilanden waar als je geluk hebt op deze dag de koeien buiten lopen. Deze eigenaar zoekt planten met verschillende bladkleur en -structuur bij elkaar zodat de beplanting ook interessant is als de planten níet bloeien, wat de meeste tijd het geval is.

Krielkippen
Aan het westelijk uiteinde van Westbroek ligt de laatste tuin waar de bezoeker een weids uitzicht over de Westbroekse polder voorgeschoteld krijgt. Rondom het grasveld naast het huis ligt een gecultiveerd gedeelte bestaande uit bloemen-en-struikenborders. Wat verder weg langs de sloot ligt een wilder gedeelte. Krielkipjes scharrelen in deze tuin vrij rond.

(Harry Meussen)

Meer berichten