Logo vierklank.nl
Beide supermarkten zijn blij verrast met hun award, met v.l.n.r. Henrik van Wingerden (Plusmarkt), Jan Mons (Spar Mons) en burgemeester Sjoerd Potters.
Beide supermarkten zijn blij verrast met hun award, met v.l.n.r. Henrik van Wingerden (Plusmarkt), Jan Mons (Spar Mons) en burgemeester Sjoerd Potters.

Burgemeester Potters reikt Banana Awards uit

door Walter Eijndhoven

Met de banaan in het middelpunt, was het in de week van zaterdag vier tot en met zondag twaalf mei weer Fairtrade Week. Diverse supermarkten in gemeente De Bilt verkopen uitsluitend nog Fairtrade gecertificeerde bananen en om die reden reikte burgemeester Sjoerd Potters hen de Banana Award uit.

Woensdagmiddag 8 mei zette een trotse burgemeester de Plusmarkt en Spar Mons, beiden uit Bilthoven, in het zonnetje; ook om juist andere supermarkten, die nog geen Fairtrade bananen verkopen, zover te krijgen tot Fairtrade over te gaan.

Campagne
Fairtrade Max Havelaar voerde de hele maand april campagne voor Fairtrade bananen. Volgens Fairtrade Max Havelaar zijn haar producten niet alleen goed voor de consument, maar ook voor de boeren en arbeiders aan het begin van de handelsketen. Boeren en arbeiders werken vaak onder slechte omstandigheden en voor een laag loon. Dat is dan ook waarvoor Fairtrade Max Havelaar strijdt.

Minimum prijs
In Afrika, Azië en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen en zijn zij overgeleverd aan de sterk fluctuerende prijs op de wereldmarkt. De opbrengst van de oogst is hierdoor vaak te laag om hun hele gezin van te kunnen onderhouden. Zonder een normaal inkomen kunnen deze boeren niet investeren in hun bedrijf en in de toekomst van hun kinderen. Hierdoor blijft armoede altijd bestaan. Fairtrade Max Havelaar probeert hieraan iets te doen, door een minimumprijs te bieden voor eerlijke en duurzame goederen als koffie en bananen.

Meer berichten