Logo vierklank.nl
Bloemen na afloop van de presentaties voor de Biltse duurzame pioniers. V.l.n.r. Jochen Pierik, Bram de Deugd en Tim van der Maden. (foto: Jenny Senhorst)
Bloemen na afloop van de presentaties voor de Biltse duurzame pioniers. V.l.n.r. Jochen Pierik, Bram de Deugd en Tim van der Maden. (foto: Jenny Senhorst)

Praktijkverhalen over verduurzaming

'Elk huis is uniek'

Toch nog een volle zaal ondanks de voetbalwedstrijd: de informatieavond op 8 mei met ervaringsdeskundigen trok de belangstelling. Aan het woord kwamen drie pionierende huiseigenaren uit gemeente De Bilt, alle drie vaders van een gezin met jonge kinderen. Hun enthousiaste presentaties over de verduurzaming van hun woning, inspireerden de bezoekers en lokten veel vragen uit.

Dat elk huis uniek is, maakten de sprekers goed duidelijk op deze informatieavond van energiecoöperatie BENG. Maar ook de uiteenlopende wensen en leefstijlen bepaalden hoe de woning uiteindelijk duurzaam en comfortabel werd. Ze lieten zich goed informeren en zochten het internet af naar mogelijkheden. In de praktijk blijkt er ook heel wat te kiezen. Dakisolatie met houtvezels of katoenen vezels? Warmtepomp aan de gevel of in de tuin? Zelf doen of laten doen? Je zou door de bomen het bos niet meer zien. Al met al verzamelden deze pionierende gezinnen een schat aan kennis die ze op deze avond deelden met belangstellend publiek.

Tochtvrij huis
Jochen en Mirjam uit De Bilt mogen zich de trotse eigenaren noemen van de duurzaamste rijwoning van Nederland, dankzij een nul-op-de-meter renovatie. Zij kozen voor hun huis uit 1971 voor het concept van een bouwbedrijf dat de oorspronkelijke gevels en dak vervangt door nieuwe, in een fabriekshal gemaakte, geïsoleerde gevels en dak. Het bouwbedrijf wil deze vervanging in de toekomst in drie dagen voor elkaar hebben. In 2017 duurde het nog zes weken, drie weken voor de vervanging van gevels en dak en drie weken voor de afwerking binnen in het huis. Het huis werd energieneutraal gemaakt met 24 zonnepanelen en een warmtepomp. Het gezin is tevreden met het resultaat. Op een enkele aansluitfout na in het begin, ondervinden ze geen problemen in de gerenoveerde woning. Wel veel comfort. Jochen: "Er is nu helemaal geen tocht meer. En dat terwijl ik voor de renovatie toch al mijn best had gedaan om kieren te dichten."

Comfort boven alles
Bram en Belinda woonden in een tochtig huis in Utrecht toen ze in 2017 een kavel konden kopen aan de Waterweg in De Bilt. 'We gaan wel pionieren nu we deze kavel hebben, dacht Bram gelijk, "We gaan van het gas af." Het stel kwam tot de volgende eisen: niet kamperen in eigen woning, altijd voldoende warm water en geen storingen. Om een lang verhaal kort te maken: dat is ze gelukt. Op wat inregelproblemen na hebben ze nu een vrijstaand energieneutraal huis met een goed geïsoleerde schil waar het altijd behaaglijk warm is, ook in de winter. Tijdens zijn presentatie vroeg hij vooral aandacht voor goede ventilatie. 'Isoleren betekent ventileren en dat is iets anders dan luchten.' Ze hebben een ventilatiesysteem laten aanbrengen dat automatisch op CO2 en vochtgehalte reageert.

Van G naar A
Tim en Tessa kochten een fraaie hoekwoning uit de jaren 30 in Bilthoven. Ook zij wilden vanaf de start hun huis zo duurzaam mogelijk maken: van het laagste energielabel naar het hoogste. Ze maken daarbij gebruik van een groene hypotheek: door de woning te verduurzamen, gaat de rente omlaag. Uitgangspunt vormt het verbeterplan 'van G naar A' dat door een adviesbureau werd opgesteld. In twee maanden tijd lieten ze de spouwmuur isoleren en brachten ze zelf de vloer- en dakisolatie aan. De oude CV-ketel werd vervangen door een moderne ketel met een hybride warmtepomp. Op koude dagen kan de gasgestookte ketel dan bijspringen. 'We hebben ons er heel lang in verdiept en kozen voor deze optie met het idee dat toekomstige alternatieven voor gas nog niet duidelijk zijn.' Ze denken nu nog na over de plaatsing van zonnepanelen. Dat is de laatste stap om naar het hoogste energielabel A te gaan, het B label is al binnen. Toch goed voor een halvering van de energierekening en een behoorlijke korting op de hypotheekrente.

Meer berichten