Logo vierklank.nl
Op de Vuurse Dreef in Hollandsche Rading is de boodschap niet te missen
Op de Vuurse Dreef in Hollandsche Rading is de boodschap niet te missen

30 is hard genoeg

Bewustwordingsactie maximale snelheid kern De Bilt

Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 31 mei vindt in het dorp De Bilt de bewustwordingsactie '30 is hard genoeg!' plaats. Met deze actie vragen Ondernemersvereniging Hessenweg/Looydijk, Politie De Bilt en de gemeente De Bilt aandacht voor de maximale snelheid op 30 km/uur-wegen in De Bilt en specifiek op de Hessenweg. Halverwege de actie, op woensdag 22 mei, verzorgt VVN een remwegdemonstratie.

Gemeente en politie ontvangen regelmatig meldingen van inwoners en winkeliers dat er te hard wordt gereden in de 30 km/uur-zones in De Bilt. Dit geeft niet alleen overlast in de straat, het levert vaak ook gevaarlijke situaties op. De politie kan niet structureel controleren en handhaven in deze zones. Daarom slaan ondernemers, politie en gemeente de handen ineen om de maximale snelheid en gevaren bij overschrijding daarvan onder de aandacht te brengen.

Snelheidscontrole
Naast de mobiele snelheidsdisplays aan de Hessenweg zal er in de tweede week, vanaf maandag 20 mei, veelvuldig politie in de straat aanwezig om preventief te controleren. Wie dan te hard rijdt kan rekenen op een goed gesprek en een waarschuwing. Ook na de actie zal de politie in de straten van De Bilt blijven toezien op het respecteren van de snelheid.

Remwegdemonstratie
Op woensdag 22 mei organiseren de drie initiatiefnemers met de inzet van Veilig Verkeer Nederland tussen 14.30 en 15.30 uur een remwegdemonstratie: een spectaculair evenement om te laten zien welk effect snelheid heeft op de remweg van auto's. Inwoners en ondernemers zijn uiteraard van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Die middag trakteert de ondernemersvereniging op popcorn en suikerspinnen. Ook verzorgt de vereniging een stand over veiligheid en bandenprofielmeting en kan men plaatsnemen in een rijsimulator die de gevaren van bellen en appen tijdens het rijden laat ervaren. De politie is aanwezig met het pop-up-bureau en natuurlijk is ook de gemeente vertegenwoordigd. Voor deze demonstratie wordt de Hessenweg tussen de Herenweg en de Henrica van Erpweg tijdelijk afgezet van 14.00 tot 16.00 uur.

Start
Dinsdag 14 mei onthulde wethouder André Landwehr (Verkeer en mobiliteit) twee mobiele snelheidsdisplays aan de Hessenweg in De Bilt in het kader van deze actie, waarmee de Ondernemersvereniging Hessenweg/Looydijk, Politie De Bilt en gemeente De Bilt aandacht vragen voor de maximale snelheid op 30 km/uur-wegen in de kern De Bilt en specifiek op de Hessenweg. De blijven gedurende 3 weken hangen. Wethouder André Landwehr nam de displays met een symbolische handeling in gebruik, waarmee de bewustwordingsactie officieel start.

Tournee
De snelheidsdisplays gaan na deze actie op tournee door de gemeente. Wie de eigen (of een andere) straat wil aandragen voor een tijdelijke snelheidsdisplay kan dit laten weten via snelheidsdisplay@debilt.nl. Voor nog meer effect kan men - net als de ondernemers en politie in de kern De Bilt - een ludieke buurtactie organiseren met inzet van VVN Participatiepunt. Zie voor info: participatiepunt.vvn.nl/vvn-buurtacties.

Meer berichten