Logo vierklank.nl
De klassenfoto's worden onder de loep genomen.
De klassenfoto's worden onder de loep genomen.
Historie

Schatgraven in oude Regenboogschool

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 30 april verzamelde een select gezelschap, waaronder oud-directeur Henk Smits, oud-hoofdleidster Truus te Pas en enkele oud-leerlingen, zich bij de ingang van de vroegere Buys Ballotschool in De Bilt. Tijdens de verbouwing in 1998 verwerkten toenmalige leerlingen en personeel een tijdcapsule in de muur van het pand.

Vlak voor de sloop van de oude school, werd het nu dus hoog tijd de capsule in veiligheid te brengen. Links naast de voormalige ingang stak een gedeelte van de capsule uit de muur. Een eitje dus om de koker eruit te halen, zou je denken. Dat viel echter tegen. Ondertussen vertelden oud-leerlingen hoe leuk hun tijd was op deze school. Vooral de vele feesten werden door hen geroemd.

Brief
Uiteindelijk was het moment daar: de capsule kwam los. Nieuwsgierig naar wat zich in de capsule bevond, werd deze snel geopend. Naast diverse tekeningen en foto's van toenmalige leerlingen, kwam een brief tevoorschijn, met onder andere de tekst: 'heden,13 mei 1996 wordt de eerste steen gelegd van de renovatie/verbouwing van de entree van de Buys Ballotschool. In deze koker zitten creatieve uitingen van de kinderen die op dit moment op de Buys Ballotschool zitten. Wij hopen dat de vinder van deze koker een indruk krijgt hoe blij wij met deze verbouw zijn. Wij danken allen die onze school een warm hart toedragen'.

Maar, een belangrijke enveloppe kwam nog. Tussen alle foto's en tekeningen kwam deze tevoorschijn, met de tekst: 'voor de eerlijke vinder'. Na opening bleek hierin 4 gulden en 22 cent te zitten, in guldens, kwartjes, dubbeltjes, stuivers en centen.

Waarschijnlijk wordt in het nieuwe pand, nog voor de zomervakantie, een nieuwe tijdcapsule geplaatst. In overleg met de gebruikers van het nieuwe gebouw wordt bekeken wat in de nieuwe koker komt. Oud-directeur Henk Smits: 'Waarschijnlijk wordt ook de inhoud van deze koker in de nieuwe tijdcapsule geplaatst'.

Meer berichten