Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek is een gemetselde bakstenen muur met daarin drie bronskleurige plaquettes en twee gemeentelijke wapens gemetseld. De middelste en grootste plaquette steekt uit doordat het zich op een verbreed stuk muur bevindt.
Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek is een gemetselde bakstenen muur met daarin drie bronskleurige plaquettes en twee gemeentelijke wapens gemetseld. De middelste en grootste plaquette steekt uit doordat het zich op een verbreed stuk muur bevindt. Foto: Picasa

Online Museum presenteert Dossier Bevrijding

Algemeen Historie

De meidagen van 1945 betekenden voor de dorpen van de huidige gemeente De Bilt niet alleen maar feestvreugde. Terwijl de mensen op 4 mei zingend de straat op gingen en Amerikaanse muziek op hun grammofoons speelden, schoten Duitse soldaten in het wilde weg op feestvierders. Nog op 5 mei werden in Westbroek zes mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten door de bezetters gedood.

Het Online Museum De Bilt heeft bijdragen en verhalen over de bevrijding in de zes woonkernen toegankelijk gemaakt op één plek. Op onlinemuseumdebilt.nl kan de bezoeker lezen over de gebeurtenissen en doorklikken naar verslagen en herinneringen over de meidagen. Het dossier is ook bereikbaar via Het Laatste Nieuws.

Offensief
Toen in het najaar van 1944 het geallieerde offensief vastliep, begon voor velen in De Bilt, Maartensdijk en Westbroek de hongerwinter, waarin zij heel veel moeite moesten doen om aan eten te komen. Het was een dieptepunt van de oorlog. De opmars van de bondgenoten werd in maart 1945 hervat. In de avond van 4 mei hoorden sommige inwoners het nieuws van de overgave van de Duitse legers. Het nieuws verspreidde zich snel en de mensen gingen de straat op. Nog dezelfde avond schoten de Duitsers op feestvierders in Bilthoven. De volgende dag vond het drama van Westbroek plaats. Pas op 7 mei kwamen de voertuigen van de Polar Bears, het Engelse 49th Reconnaissance Regiment De Bilt en Maartensdijk binnenrijden.

Verbroedering
Het dossier Bevrijding bevat de herinneringen van verschillende inwoners en onderduikers. Ze schrijven over verbroedering met de soldaten, over opduikende onderduikers en het gevoel van vrijheid en ook over eten. Naast de georganiseerde vieringen bij de gemeentehuizen waren er ook spontane feesten op straat. Hier en daar werden meisjes kaalgeschoren omdat ze met Duitse soldaten waren omgegaan. Sommigen vonden dat walgelijk. Een Nederlandse SS-er in uniform werd doodgeschoten toen hij niet wilde stoppen. De Binnenlandse Strijdkrachten arresteerden een paar NSB-ers.

Wederopbouw
Gelukkig werd er meer eten aangevoerd. Nu begon de tijd van de wederopbouw en het herstel van de democratische instellingen. Het dossier Bevrijding geeft over al deze ontwikkelingen een aantal foto's en verslagen, aangevuld met literatuur. Met de knop Tweede Wereldoorlog kunnen bezoekers ook andere bijdragen over de oorlog vinden. Verder staat er in de verzameling Onderwijs een reeks opdrachten over de bevrijding.       (Dick Berents)