Bomen en een waterpartij in het Van Boetzelaerspark. (foto Jaap Milius)
Bomen en een waterpartij in het Van Boetzelaerspark. (foto Jaap Milius)

Paaswandeling met IVN De Bilt

Algemeen Algemeen

De bomen van het Van Boetzelaerpark

Zondag 21 april om 11.00 uur organiseert het IVN De Bilt een tweede bomenwandeling, nu langs een variëteit aan bomen die het Carel van Boetzelaerpark rijk is.

In deze warme periode bloeien al veel bomen. Niet alleen kers, fruitbomen, en magnolia's bloeien, ook minder opvallende bloeiers als de eik, beuk, en es kunt u zien floreren. De wandeling is ook bedoeld als een beleving. De beleving van het park als geheel, en van de bomen in het bijzonder die het park karakteriseren. Boomsoort-specifieke kenmerken als de vorm, schors, blad en bloemen leert u (her)kennen tijdens de wandeling.

Jaap Milius (IVN De Bilt) licht toe: 'Het park zoals we dat nu kennen vindt zijn oorsprong in 1930 als de firma H.Copijn&zoon de opdracht krijgt een wandelpark met vijverpartij aan te leggen voor de Biltse bevolking. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Dat wil zeggen dat waterpartijen, glooiende landschapslijnen en hoogteverschillen, boomkleuren en vormen een extra perspectief geven aan de beleving. Het wordt niet voor niks ook wel een 'Coulisselandschap' genoemd: al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgend coulisse bevindt'.

Kleuraccenten
Milius vervolgt: 'De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl doet er toe om het aangezicht te accentueren en het landschap eigenlijk te 'maken'. Dat kan door de boomvorm, hangend of rechtop, of door de aanplant: solitair, in groepjes of gemengd in een doorlopende slingerrand. Maar ook de diverse kleuraccenten werken als versterker. En die bladkleur verandert ook nog eens door de seizoenen heen. Allemaal zaken waar Copijn&zn over heeft nagedacht. Tijdens de wandeling staan we natuurlijk stil bij de bijzondere en monumentale bomen van het park. Wat te denken van de Vaantjesboom (ook wel zakdoekjesboom)? Of de Paraplu beverboom, De Doodsbeenderenboom of het Perzisch ijzerhout? En dan nog zo'n 70 soorten waar we in de wandeling aan voorbij zullen gaan'.

Zondag 21 april mei is de aanvang 11.00 uur. Duur van de wandeling is maximaal 2 uur. Start bij de ingang van het park op de hoek van de Hessenweg/Bilthovenseweg en Blauwkapelseweg, De Bilt. Voor meer informatie belt u met Jaap Milius: 030 2288636.