Logo vierklank.nl
Jeugd

'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren

Op 17 april start in de gemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik en Wijk bij Duurstede een zoektocht naar 'kamers met aandacht'. Deze kamers worden gezocht voor jongeren, die de jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeenten zoeken samen met de jeugdhulpaanbieders deze te huren kamers in de particuliere sector.

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis, of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is. De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. 

Aandacht
De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, bijvoorbeeld wanneer deze niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan.

Zorgvuldige match
Verhuurder en jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel 'aandacht' hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. Voorwaarden zijn dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar verhuurt aan de jongere en de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen en hebben een dagbesteding.

Aanmelden
Wie geeft een van deze jongeren een goede start naar zelfstandigheid in onze maatschappij? Kijk voor aanmelding en meer informatie op www.kamersmetaandacht.nl.

Meer berichten