Logo vierklank.nl
Dina Gijswijt debatteert individueel bijna als beste. (foto WP)
Dina Gijswijt debatteert individueel bijna als beste. (foto WP)
Jeugd

Leerlingenteam Werkplaats wint International Debate Tournament

De Werkplaats in Bilthoven kan trots zijn op haar Debatteam. Voor de eerste keer wint een Nederlands team één van de belangrijkste Europese debattoernooien voor scholieren. En dat is nog niet alles. Eén van de leerlingen van de Bilthovense school werd uitgeroepen tot één na beste debater tijdens het Dutch Schools Debate College (DSDC).

door Walter Eijndhoven

Ruim 150 scholieren uit Europa kwamen van woensdag 6 tot zaterdag 9 maart in Slovenië bij elkaar om te debatteren over diverse, actuele onderwerpen, waaronder feminisme, integratiebeleid, ouderenzorg en arbeidsrecht. Na zes ronden behaalde het team van De Werkplaats de kwartfinales. Ook voor deze tegenstanders waren zij echter veel te sterk, net als voor hun tegenstanders in de halve finale. Uiteindelijk gingen zij op zaterdag 9 maart aan de haal met de felbegeerde eerste prijs. Een unicum voor Nederland. VWO-scholiere Dina Gijswijt (16) is dan ook onwijs trots op haar team. 'Wij hebben hier heel veel voor moeten laten en hoe gaaf is het niet dat je uiteindelijk met de eerste prijs aan de haal gaat', vertelt zij.

Selectie
Behalve meedoen met haar debatteam binnen de Werkplaats, deed Dina ook individueel mee tijdens wedstrijden van DSDC. Ook hier viel zij in de prijzen. Na de individuele wedstrijden werd zij uitgeroepen tot één na beste van het toernooi. 'Ik zit nu een half jaar in de nationale selectie van middelbare scholieren en om dan zo snel al in de prijzen te vallen'. Natuurlijk moet Dina hier veel voor doen. Twee middagen in de week is het hard trainen en ook nog de hele zaterdag is zij hieraan kwijt. Dina: 'Ja, en dat is nog niet alles. Iedere dag houd ik alle actualiteiten bij, zodat ik overal over kan debatteren. In het Engels, want dat is de voertaal tijdens de internationale wedstrijden'.

Technieken
De Dutch Schools Debate College Foundation (DSDC) organiseert debattoernooien voor scholieren en selecteert de beste onder hen voor internationale toernooien. Ook voor beginnende debaters organiseren zij debatten. Zo kunnen leerlingen meedoen aan het World Schools Academy toernooi op zaterdag 18 mei. Door het volgen van workshops 'Spreken in het Openbaar' en 'Argumentie' kunnen scholieren zich de technieken eigen maken en wellicht in de nationale selectie terechtkomen. De organisatie stelt wel enige voorwaarden: de leerling moet VWO doen, veel kranten lezen en Engels kunnen spreken.

Meer berichten