Spelenderwijs krijgen de kinderen informatie over de pracht en praal van het landgoed.
Spelenderwijs krijgen de kinderen informatie over de pracht en praal van het landgoed.

Schoolproject Buitenplaatsen laat leerlingen meedenken

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

Leerlingen van groep 7 van de Groen van Prinstererschool uit De Bilt kregen donderdag 11 april een door Kunst Centraal georganiseerde rondleiding op Landgoed Eyckenstein. De acteurs Jolijn Zwart en Rick Schellinkhout wisten als baron en baronnes van het landgoed op speelse wijze de kinderen te informeren en te betrekken bij wat ze zoal tegenkwamen.

'Kunst Centraal is een provinciale organisatie die voor leerlingen van basisscholen evenementen op cultureel gebied organiseert en begeleidt. Zij krijgt daarvoor subsidie van de provincie en de gemeente. Het project Buitenplaatsen is een onderdeel van het cultuurprogramma. Bijna alle scholen nemen dit programma af, wat betekent dat leerlingen kennismaken met hun lokale culturele omgeving', vertelt Roos Goossens. Zij is programmeur Cultuurmenu voor Bunnik, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug bij de organisatie.

Project
Het bezoek op 11 april draait vooral om de tuin waar kinderen de grandeur van de plek ervaren, maar ook wat te weten komen van de geschiedenis. Het project is ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht en Theaterschool Masquerade, waarvan de twee acteurs de baron en baronnes van Eyckenstein spelen. Directeur Frank van der Hulst van Kunst Centraal heet de betrokken aanwezigen welkom, waaronder de landgoedeigenaars Otto en Barbara van Boetzelaer en cultuurwethouder Dolf Smolenaers. Zij zijn er om te kijken hoe het project bij de kinderen overkomt. Caroline Matla, adviseur Erfgoed en Onderwijs, vertelt dat er van de ongeveer 680 buitenplaatsen die er ooit waren nog maar 280 over zijn. 'Het buitenplaatsenproject is vernieuwd dit jaar. Vroeger leerden we de kinderen waarom het zo belangrijk is dat er buitenplaatsen zijn. Nu zeggen we onderzoek zelf wat je van waarde vindt van deze buitenplaatsen. Dat sluit beter aan bij het onderwijs van nu.'

Regels
De acteurs die hun rol met verve spelen, vertellen dat de kinderen zijn uitgenodigd omdat de gemeente het bespottelijke plan heeft bedacht om het landgoed vol te bouwen met flats. Zij willen dat te allen tijde voorkomen en laten daarom zien wat het landgoed te bieden heeft. Zij beginnen hun verhaal met enkele regels waar de kinderen zich aan moeten houden en dat leidt er meteen toe dat ze de aandacht goed vast kunnen houden. Bij het landhuis weet een van de kinderen te vertellen dat landhuizen gebouwd werden als zomerverblijf van de eigenaars. De 'baron' vertelt dat het Springerpark is aangelegd door tuinarchitect Leonard Springer in Engelse landschapstijl. Ze lopen vervolgens over een pad waarlangs hondstand in bloei staat naar de knuppelbrug. Daar wordt uitgelegd dat de naam komt van knuppels, stukken hout waarmee de brug is gemaakt. Baron Rick Schellinkhout neemt afscheid van de leerlingen met het gedicht De oude eik: 'O eik, wat ben je oud met je gebarsten hout en je bladeren van goud'.