Logo vierklank.nl
Liefhebbers van Trix Express modeltreinen kunnen hun hart weer ophalen.
Liefhebbers van Trix Express modeltreinen kunnen hun hart weer ophalen.

Trix Express 'Reizen in de tijd'

Op zaterdag 20 april is De Bilt weer het centrum van de wereld voor Trix Express modeltreinen en hun liefhebbers. Jong en oud, uit binnen- en buitenland, verdringen zich weer rond alles wat sinds 1935 de fabriek in Neurenberg heeft verlaten. De donateurs van de Stichting Trix Express nemen weer de mooiste stukken uit hun verzamelingen mee om er een hele sporthal mee te vullen.

Deze keer wordt er met de Trix Express rijtuigmodellen door de tijd gereisd, zowel in de techniek van modelspoor als in de modellen die lang vervlogen tijden weergeven: spoorwegmuseum in het klein dus. Er zijn veel demonstratiebanen waarop ze rijdend te zien zijn. En kinderen mogen zelf hun emplacement bouwen en ook zelf aan de knoppen draaien. Voor de ouderen herleven de tijden dat al dat moois vrijwel onbereikbaar in de etalages lag. En wie een exemplaar heeft dat het niet meer doet is welkom bij de ervaren reparatieploeg. Moeilijk verkrijgbare onderdelen vindt u daar.

Hefboompjes
Het hoeft met Trix Express allemaal niet duur, ingewikkeld en geavanceerd te zijn: de analoge techniek met relais, draaiknoppen en hefboompjes werkt nog steeds en is eenvoudig aan te leren. De vele experts wijzen de weg. Veel liefhebbers kennen Trix Express nog uit hun kinderjaren. Het was de tijd dat jongens nog een trein of Trix Baukasten (Trix meccano) kregen. Onder leiding van vader werden huisjes in elkaar gezet en op de grond emplacementen gebouwd, die zelfs een paar dagen mochten blijven liggen. Later natuurlijk op zolder op een tafel opgebouwd met lichtjes in de huizen en autootjes op de wegen. Elke verjaardag en Sinterklaas kwam er wel weer wat bij. En toen, na de middelbare school, in een doos verdwenen die nu plots weer tevoorschijn komt. Plus de tijd en ruimte om er weer wat mee te doen. Iedereen is welkom op deze traditioneel supergezellige clubdag: (paas-)zaterdag 20 april in de sporthal van Cultuur- en vergader centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, De Bilt. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 16.00 uur. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. Inlichtingen clubdag: 06 - 21571565; j.w.leguit@online.nl     (Simon Boer)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>