Logo vierklank.nl
Bloemen voor Pieter Kramers.
Bloemen voor Pieter Kramers.
Politiek

Chapeaupenning voor Pieter Kramers

door Henk van de Bunt

Locoburgemeester Dolf Smolenaers reikte tijdens het Korenfestival op 30 maart een chapeaupenning uit aan de heer Pieter Kramers in het HF Wittecentrum in De Bilt.

'Muziek maken is voor iedereen, van elke leeftijd, niet in woorden uit te drukken en zingen helemaal, het fysieke, dat gevoel dat je samen die noten raakt, die energie laat loskomen, dat korte moment van geluk wat je af en toe samen meemaakt wanneer alles perfect samenvalt', bijna lyrischer kon Smolenaers zijn 'eigen' muziekbetrokkenheid niet verwoorden. Hij ging daarbij terug naar zijn eerste herinneringen 'Ik was een jongen van 16 en denk terug aan de spanning van een optreden, de gezelligheid in de kleedkamer, het fijne applaus, maar ook toch de lichte teleurstelling dat het er weer op zit'. Smoelenaers keek ook in de toekomst: 'Zou het niet mooi zijn als wij over enkele jaren weer een kinder- of jongerenkoor mogen verwelkomen? Dat gaat gewoon gebeuren, want zingen is helemaal in'.

Motivatie
De heer Kramers heeft in 2000 het Schütz Projectkoor mede opgericht, en is sindsdien altijd de vaste dirigent geweest. Het koor bestaat uit ongeveer 30 zangers. Dit koor is onder de heer Kramers zijn inspirerende leiding uitgegroeid tot een begrip in de gemeente De Bilt en omgeving. De heer Kramers heeft een enorm muzikaal inzicht en een groot repertoire kennis. Als dirigent/leider van een wisselende groep geoefende zangers gaat de heer Kramers altijd zeer zorgvuldig te werk. Hij weet altijd de juiste toon te vinden om het mooiste resultaat te bereiken. Behalve voor het Schütz Projectkoor heeft de heer Kramers zich altijd zeer actief, vaak initiërend ingezet voor diverse koren en ensembles in de gemeente De Bilt en omgeving, denk hierbij aan de Clarionettenkapel; kamerkoor Thaletas; Het Doorns Kamerkoor; RIVM Bedrijfskoor; muziekproducties voor Theater in 't Groen, Stichting Kunstrijk en Stichting Thuismuziek.

Bilts Korenfestival.
De heer Kramers is de initiator geweest van het Bilts Korenfestival zoals wij dat nu nog kennen en waar elk twee jaar ongeveer 400 à 500 mensen aan deelnemen dan wel als toehoorder aanwezig zijn. Toen destijds het RIVM een kunstencommissie in het leven riep om allerlei kunstvormen een podium te geven, werd de heer Kramers als deelnemer gevraagd om het muzikale aspect onder zijn hoede te nemen. De heer Kramers stelde voor een korenevenement in het leven te roepen. Vanuit zijn grote muzikale kennis, zijn ervaring als koordirigent, zijn vermogen om mensen te enthousiasmeren en een netwerk op te zetten, heeft de heer Kramers een telkens terugkerend festival georganiseerd, dat niet meer is weg te denken uit onze gemeente. Het festival kent geen competitie-element, het plezier van het zingen staat voorop. Dit maakt de deelname aan het festival laagdrempelig.

Meer berichten