Sterk Spul betrok de zaal duidelijk bij hun optreden.
Sterk Spul betrok de zaal duidelijk bij hun optreden.

Drukbezocht Korenfestival De Bilt

Algemeen Muziek

Zaterdag traden in de grote zaal van het H.F. Wittecentrum in De Bilt 10 koren op, waarvan 9 uit deze gemeente en het koor Kanon uit partnergemeente Miescisko, Polen. Het festival werd geopend door wethouder Dolf Smolenaers. Wynanda Zeevaarder, zangdocent, verzorgde de presentatie en gaf een inleiding op de inbreng van de koren. Voor de Poolse gasten, waaronder de burgemeester, was er een tolk.

Het spits werd afgebeten door Ludi Cantare, een vrouwenkoor met 27 leden in verschillende stemgroepen. Zij brachten een programma met composities van o.a. S. Rachmaninov en Koosje Kiezebrink. Haar 'Liggen in de zon', bracht de zaal in een verstilde sfeer. Het afsluitende Zuid-Afrikaanse Dubula, met haar bijzondere ritmiek, nodigde de zaal uit tot meebewegen.

Het vrouwenkoor Cantuccini, met 17 leden, bracht een gevarieerd programma met composities van o.a. Toon Hermans en Bert Howard. Zijn compositie 'Fly me to the Moon' uit 1963 bracht velen in een dromerige sfeer. Ook zij sloten af met een ritmische Zuid-Afrikaanse compositie.

Het 30 leden tellende gemengde koor Sparks of Joy uit Westbroek zong vooral bekende composities, o.a. van Paul McCartney. Het nummer California Dreaming, van The Mamas and the Papas bracht vele toehoorders in een nostalgische sfeer van de jaren 60 van de vorige eeuw. Ook de Pastorale, van Ramses Shaffy en Liesbeth List riep die sfeer op.

Von Bilthoven, een gemengd a-capella kwartet, zong composities van o.a. Burt Bacharach en Cornelis Vreeswijk. Een repertoire vooral in slow jazz en Nederfolk. Het Schütz Projectkoor,een gemengd koor met 27 mannen en vrouwen, zong vooral klassieke composities van o.a. Charpentier, Haydn en Pizetty. Hier was goed te horen dat het koor uit geoefende zangers bestaat.

Het koor Kanon uit Polen bracht een gevarieerd programma met Poolse liederen ter ere van de Poolse onafhankelijkheid met folkloristische melodieën. Sterk Spul, uit Maartensdijk, bracht lekkere meezingers en betrok de zaal nadrukkelijk in haar optreden. Valsch en Gemeen bracht een veelstemmig repertoire. Ook zij betrokken het publiek nadrukkelijk in hun uitvoering.

8 Zonder, een geoefend koor, zonder dirigent, zong bekende nummers van o.a. de Beatles, Beach Boys, Allan Parson en de Beach Boys en Pink Floyd. Hun repertoire en uitvoering ervan bracht de toehoorders in extase. Als laatste bracht het mannenkoor Noot aan de Man, een repertoire met vooral klassiekers uit de popmuziek, zoals Elvis Presley, The Eagles, The Everly Brothers en Leonard Cohen.

Daarna was er een muzikale finale. De zaal werd hierin uitgenodigd om staand een Nederlandse compositie te zingen op een bekende klank. Hieraan werd metn enthousiasme gehoor gegeven. Als slot gaf Louise Janssen, mede namens José Scholten en Wynanda Zeevaarder opbouwende adviezen aan de koren. (Frans Poot)