Geboeid luistert het publiek toe.
Geboeid luistert het publiek toe.

Bewonersbijeenkomst Hollandsche Rading

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdagavond 27 maart vond de bewonersbijeenkomst Samen Voor Hollandsche Rading plaats in het Dorpshuis in Hollandsche Rading. Na de verplichte jaarstukken werd gesproken over de Japanse duizendknoop, Hollandsche Rading Zzzoemt, de AED's en allerlei wetenswaardigheden over het digitaal archief 'Online Museum De Bilt'.

Na de verplichte behandeling van jaarstukken en voorgestelde wijzigingen in statuten ging de Algemene Ledenvergadering (ALV) over op de Japanse duizendknoop.

'In november bleek het talud van de A27 vol te staan met Japanse duizendknoop', vertelt Oot Verharen, bestuurslid van Samen voor Hollandsche Rading. 'Om die reden protesteerden veel inwoners, samen met Sonne Copijn uit Groenekan, tijdens de opening van de A27 op 14 november in Maartensdijk. De minister zegde toe dit probleem op te lossen'. Bij zandaanvoer kwam de plant in het haksel terecht en werd deze uitgestrooid op het talud. Helaas heeft de duizendknoop zich inmiddels ook verspreid in de andere kernen van gemeente De Bilt en in Hilversum. Verharen: 'Tussen april en september hoopt RWS alle planten uit te laten scheppen, om verdere verspreiding te voorkomen. Om grotere problemen te voorkomen raden wij iedereen aan geen duizendknoop in de groenbak te gooien, maar in de grijze container voor restafval'.

Biodiversiteit
Het wordt steeds stiller in de ons omringende natuur. Hollandsche Rading wil hier graag iets aan doen, zoals meer bloemen zaaien in het buitengebied. 'Wij hopen bijen en vlinders te helpen door 6.000 biologische bloembollen te planten in het 'Rondje' en het 'Vierkantje'. Bij de Paddenpoel, achter de Charles Weddepohllaan hopen wij het zandblauwtje (een vlindersoort) een nieuwe kans te geven en op de Vuurse Dreef komen struiken met bottels voor vlinders en bijen'. Om nog meer insecten te lokken gaf Verharen nog een goed advies: maak rommelhoekjes met goudsbloemen en afrikaantjes in de tuin. Veel insecten houden daarvan. En dat is weer goed voor de vogels en andere dieren.

AED
'Twee jaar geleden begon stichting Hartslag De Bilt met het aanleggen van een netwerk aan AED's in de hele gemeente', begint Jan Maurits de Beij zijn verhaal. 'Bij een goede dekking zijn 50 tot 70 AED's nodig in de hele gemeente, waarvan er nu 31 zijn aangemeld'. Leo Lancker vult aan: Hollandsche Rading heeft de beschikking over één AED aan het Dorpshuis en één bij de Egelshoek.'In de toekomst komt nog een AED bij Onvergetelijk Leven aan de Tolakkerweg en wij zijn in gesprek met Moeke, om haar AED naar buiten te brengen'. Eén van de aanwezigen geeft aan dat natuurcamping De Fazantenhof ook een AED heeft en dat zij graag wil overleggen hoe het gebruik ervan geoptimaliseerd kan worden. Uit onderzoek blijkt dat overlevenden, na gebruik van de AED, in 98% van de gevallen na 6 maanden zijn leven een "7" geeft,. Ongeveer 2% is na drie maanden een 'kasplantje'. De Beij: 'Wel moet nog steeds worden gezegd dat veel slachtoffers het niet overleven'.

Digitaal archief
Historicus Anne Doedens vertelt enthousiast over de geschiedenis van gemeente De Bilt: 'Binnen gemeente De Bilt heeft ook Hollandsche Rading haar eigen geschiedenis. Om dit verleden aan de man te brengen, zijn wij gestart met "online museum De Bilt", een digitaal archief met leuke weetjes over de directe omgeving. Wist je dat 11.000 jaar geleden al mensen in het gebied, dat wij heden gemeente De Bilt noemen, woonden? En dat Bilthoven vroeger bestond uit dennen en stuifduinen? De naam Hollandsche Rading "grens met Holland" betekent? Opnamen voor Swiebertje plaatsvonden in Hollandsche Rading, waar hij op het laantje van Schepersveld zijn laatste woorden in de serie sprak: "Tot kijk Saartje, ik ga naar Amerika"?' Meer weten over uw directe omgeving: www.onlinemusumdebilt.nl