Logo vierklank.nl
De vierde TEDx leverde weer vele interessante verhalen op.
De vierde TEDx leverde weer vele interessante verhalen op.
Jeugd

Succesvolle vierde TEDxYouth

door Walter Eijndhoven

Donderdag 28 maart organiseerden leerlingen uit klas 5 VWO van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven voor de vierde keer een TEDxYouth. De Bilthovense school heeft een officiële licentie. Het thema voor dit jaar was 'What if'. Acht sprekers gaven weer acte de presence en vertelden over onder andere drones, wilde dieren filmen en nog veel meer.

De organisatie van HNL beloofde weer interessante sprekers tijdens de TEDx. Van 'wildlife filmen tot drones en van hiphop tot klimaatverandering. Lianne Steenkamp maakt films over het dierenleven in Namibië. Lianne: 'Dit jaar filmden wij de 'vijf musketiers ', een groep van vijf leeuwen in de woestijn van Namibië. Wij laten de kijker genieten van al het moois dat Namibië heeft te bieden op natuurgebied, maar waarschuwen ook dat aan al dit natuurschoon een einde dreigt te komen. De bevolking in de regio heeft meer weidegronden nodig voor hun vee en laat deze grazen in de natuurgebieden. Helaas komt het hierdoor steeds vaker tot conflicten tussen mens en dier. Om het publiek te waarschuwen maakten wij de film 'Vanishing Kings'.

Dromen
Robin Geerling (13) heeft maar één droom, namelijk het maken van drones. Samen met vader, moeder en zus heeft hij een Vennootschap onder Firma (VOF) opgezet en zich aangemeld bij de KvK. Met zijn bedrijf hoopt hij drones meer op de kaart te zetten en laat hij, via workshops op scholen, iedereen kennismaken met de mogelijkheden die drones hen bieden.

Chantal de Boer, wereldkampioene Hiphop onder 18 jaar, danst al vanaf haar zevende jaar. 'Via auditie en vele wedstrijden nationaal en internationaal werd ik uiteindelijk Europees kampioen en uiteindelijk zelfs wereldkampioen', vertelt Chantal. Haar grote droom? Professioneel danseres worden in Amerika.

Charlotte de Nijs, oud-leerling van HNL, is nu politiek verslaggever bij SBS6. Via allerlei omzwervingen kwam zij bij deze omroep uit. Via een stage bij BNN, mocht zij BN'ers filmen op de rode loper en mocht zij verslag doen van de bruiloft van Patty Brard op Ibiza. Nu is zij politiek verslaggever bij SBS6 en interviewt zij onder andere onze minister-president.

Tim Rietbergen maakt zich zorgen over de vleermuis. Via zijn interesse in dinosaurussen, doet hij nu onderzoek naar vleermuizen, een soortengroep die al voorkwam in de tijd dat dinosurussen nog op aarde rondliepen. Hij maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van vleermuizen door klimaatverandering en vernietiging van biotoop.

Reinier van Lanschot, lijsttrekker van VOLT, hoopt met zijn toespraak de aanwezigen meer te laten nadenken over politieke beslissingen in de nabije toekomst. Wat gebeurt er als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk de EU verlaat? Wat staat ons te wachten als klimaatverandering steeds sneller gaat? VOLT is een nieuwkomer binnen de politiek en hoopt met haar ideeën meer kiezers naar zich toe te trekken.

Guus Velders, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en werkzaam bij het RIVM, gaat ook dieper in op klimaatverandering. Vanaf ongeveer 1980 wordt het wereldwijd steeds warmer en verwijst hij naar alle veranderingen die nu reeds zichtbaar zijn: de hete zomer van 2018, het smeltende poolijs, de hogere waterstand, grote droogte in bepaalde gebieden en de orkaan in Mozambique. De politiek moet nu echt met plannen komen.

Joep Langen vindt zich een enorme Koeckebakker. Na zijn werk als organisatiepsycholoog bij Nuon, trok hij de wijde wereld in. Met vriendin en jeep vertrok hij naar Singapore, over land. Ergens in de woestijn in Iran, onder de uitgestrekte sterrenhemel, voelde hij zich opeens volmaakt gelukkig. Daarom besloot hij alleen nog dingen te doen, die hem gelukkig maken. In de Amsterdamse Cabralstraat in De Baarsjes heeft hij nu zijn eigen koffietentje Koeckebakkers. Met zijn eigen talentontwikkelingsprogramma begeleidt hij ook werknemers naar een betere toekomst.

Meer berichten