Logo vierklank.nl
Het knooppuntennetwerk wordt door het Routebureau Utrecht onderhouden.
Het knooppuntennetwerk wordt door het Routebureau Utrecht onderhouden. (Foto: Michiel Rotgans)
Natuur & Milieu

Onderhoud Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Recreatie Midden-Nederland gaat de komende vier jaar recreatieve fietspaden, kanoroutes en -steigers in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug onderhouden. Beide organisaties bekrachtigden hiervoor dinsdag 19 maart een beheersovereenkomst.

In deze beheersovereenkomst is ook vastgelegd dat Recreatie Midden-Nederland toezicht houdt op het recreatief gebruik en de distributie van de mountainbikevignetten onder de verkooppunten. De samenwerking tussen beide organisaties sluit aan bij de ambitie van de provincie Utrecht om de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen voor wandelen, fietsen en varen op peil te houden en verder te verhogen.

Werkzaamheden
De verstrekte opdracht omhelst het beheer, toezicht en onderhoud van het bijna 90 km fietspad, ruim 12 km ruiterpad en 59 kilometer kanoroute (Kromme Rijn, Valleikanaal en Rondje Leusden) en 59 kanosteigers. De werkzaamheden variëren van snoeien, maaien, bladblazen, borden schoonmaken tot de zorg voor voorzieningen als picknickbanken, verkeersborden, klaphekken en rasters. Voor het beheer en onderhoud van de fiets- en wandelroutenetwerken (het knooppuntennetwerk) op de Utrechtse Heuvelrug is sinds 1 januari 2018 het Routebureau Utrecht verantwoordelijk. Het Routebureau is ook ondergebracht bij Recreatie Midden-Nederland.

Samenwerking
De gesprekken met Recreatie Midden-Nederland hebben geleid tot een nieuwe samenwerking waar beide partijen enthousiast over zijn. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een samenwerkingsverband dat bestaat uit gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug, binnen het gebied van het nationaal park, terrein beherende organisaties, het Utrechts Particulier Grondbezit, recreatieondernemers (Recron) en Natuur en Milieu Utrecht. De stichting heeft als doel de bijzondere kwaliteiten van de Utrechtse Heuvelrug, natuur, landschap en erfgoed, voor de toekomst te beschermen en verder te ontwikkelen. Recreatie Midden-Nederland ontwikkelt, exploiteert en onderhoudt namens haar opdrachtgevers op duurzame wijze toeristische en dag-recreatieve infrastructuur in de randstad, inclusief toezicht en handhaving.

Deze omgeving
Eyckenstein één van de Landgoederen die in een ander recreatieschap valt, waardoor zij de veiligheid-snoei zelf nog moeten uitvoeren. Dit is een punt om in komende tijd in overleg de gemeenten Baarn en De Bilt de verkeersproblematiek in Lage Vuursche en omstreken aan te pakken', vertelt Otto van Boetzelaer namens Landgoed Eyckenstein. Hij vervolgt: 'Hier zijn wij een aantal jaren mee bezig geweest bij het ontstaan van recreatieschap Heuvelrug. Afspraak is nu o.a. dat voor alle erkende fietspaden de gemeentes financieel verantwoordelijk zijn voor onderhoud, maar belangrijkste ook voor de veiligheid-snoei op deze paden. Dit is vaak de hoogste kostenpost die anders volledig bij beheerder of eigenaar natuur ligt.

HvdB

Meer berichten