Op een feestavond mag een foto van het jubilerende koor niet ontbreken.
Op een feestavond mag een foto van het jubilerende koor niet ontbreken.

AZM viert 50 jarig jubileum

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Vijftig jaar geleden werd op donderdag 14 maart 1969 de oprichtingsvergadering gehouden. Onder de naam Neutraal Gemengd Zangkoor Maartensdijk ging het koor van start Al snel werd de naam gewijzigd in Algemeen Zangkoor Maartensdijk. Het 65 leden tellende koor viert dit jaar haar 50 jarig jubileum.

Gedurende het jubileumjaar vinden een aantal activiteiten plaats te beginnen met een feestelijke avond voor de leden. Donderdagavond is de repetitieavond. In de historie van het koor is het nog niet voorgekomen dat een jubileumdatum op een repetitieavond viel. Reden om er een bijzondere avond van te maken. De zaal was deze avond niet ingericht om te zingen maar meer ingericht op gezelligheid en onderling contact. Ook waren er stukjes historie te zien als concertkleding door de jaren heen, fotomateriaal en krantenartikelen evenals twee scheidingswandjes met posters van alle concerten die hebben plaatsgevonden. Veel leden hadden heerlijke baksels meegebracht voor later op de avond.

Doelen
Voorzitter Dienke Grootenhuis opende de avond met een historische terugblik. Er was veel materiaal bewaard gebleven, zelfs de notulen van de oprichtingsvergadering in 1969. Hoogtepunten in de geschiedenis waren de avondvullende klassieke concerten met professionele orkesten en solisten in Maartensdijk, De Bilt maar ook in De Doelen in Rotterdam. Ook de populaire concerten met prachtige bands in onder andere het Gooilandtheater in Hilversum en de vele Kerstuitvoeringen. Een bijzonder plaats in de historie van AZM nemen de drie gigantische Megazangfestijnen in die rond 2000 plaats vonden in grote tenten op de voetbalvelden waar 700 zangers op af kwamen om een dag populaire thema's te zingen en de dag af te sluiten met een feestelijk concert.

Oorkonde
Namens de Koninklijke Bond van Zang- en Oratorium Verenigingen was Gield van de Pelt aanwezig om aan voorzitter Dienke Grootenhuis een oorkonde uit te reiken als felicitatie voor dit jubileum. Daarna zong het koor onder leiding van dirigent Stephan Pas en pianiste Mirjam van der Veen een vijftal feestelijke liederen.

Open avond
Het koor viert in 2019 het jubileum op verschillende momenten. Op de repetitieavond 28 maart is er een open avond voor iedereen, die belangstelling heeft voor koorzang en vrijblijvend wil kennismaken met AZM. Het wordt een bijzondere repetitie omdat het Poolse koor KANON uit Miescisko op bezoek komt en er ook Poolse liederen gezongen zullen worden. Op 17 mei heeft het koor een feestelijk dagje uit om het jubileumprogramma af te sluiten op zondagmiddag 17 november met een Jubileumconcert in de St. Maartenskerk in Maartensdijk met aansluitend een jubileumreceptie. Voor nadere informatie zie www.zangkoormaartensdijk.nl

!