Logo vierklank.nl
Algemeen

Het Nieuwe Lyceum organiseert vierde TEDxYouth

Donderdag 28 maart organiseren leerlingen uit klas 5 VWO van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven voor de vierde keer een TEDxYouth. De Bilthovense school heeft een officiële licentie. Het thema voor dit jaar is 'What if' . Acht sprekers geven weer acte de presence en vertellen over onder andere drones, wilde dieren filmen en nog veel meer.

door Walter Eijndhoven

'In januari hoorden wij dat weer een TEDx avond aanstaande is en dat Ingrid Sickler, docente aan Het Nieuwe Lyceum weer leerlingen zocht om dit event mede te organiseren', begint PR-lid Coen Sluijters zijn verhaal. 'Maar voor het zover was, moest eerst een commissie worden gevormd. Iedereen met interesse in organiseren, kon zich melden bij Ingrid Sickler, maar dat was nog niet alles. Elke leerling moest ook aangeven waarom hij/zij in de commissie wilde plaatsnemen. Op basis daarvan kon een leerling toetreden tot de commissie.

Sprekers
De organisatie bestaat uit 19 leerlingen, met diverse taken. Van voorzitter, secretaris en publicisten tot communicatie, marketing en het maken van t-shirts. Door hun ervaring van inmiddels drie jaar heeft het team van HNL weer geweldige sprekers kunnen strikken voor een TEDx: Chantal de Boer (vertelt over haar dansdroom), Charlotte Nijs (journaliste bij Hart van Nederland en oud-leerling HNL), sociaal ondernemer Joep Langen (vertelt over zijn talentonwikkelingsprogramma), Lianne Steenkamp (producer en filmer van wilde dieren in Zuid-Afrika), prof. dr.ir Guus Velders (behorend tot de top 100 van meest invloedrijke mensen en werkzaam bij het RIVM en Universiteit Utrecht), Reinier van Lanschot (lijsttrekker van VOLT, een radicale, politieke middenpartij), Rubin Geerlings (bouwt op zijn 14e al drones) en als laatste Tim Rietbergen (bioloog en onderzoeker).

TED
Het evenement TED staat voor Technology, Entertainment, Design en werd voor het eerst gehouden in 1984, in Californië. Van daaruit is het uiteindelijk ook overgewaaid naar Nederland. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten ' de presentatie van hun leven'  te houden op hun gebied van expertise of over een bepaald project, waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. De inhoud van de presentaties bevat geen zware theoretische kost, maar wordt voor iedere belangstellende zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Op deze manier wordt geprobeerd begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschappen te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Via YouTube kunnen veel TEDtalks worden bekeken. Tijdens het TEDx-evenement houden de sprekers hun toespraak in het Engels. Op HNL wordt de TEDx zowel in het Engels als in het Nederlands gehouden.

Het evenement vindt plaats op donderdag 28 maart van 18.45 uur tot 22.30 uur op Het Nieuwe Lyceum, Jan Steenlaan 38 in Bilthoven. Voor meer informatie: TEDxYouth@HNLBilthoven

Meer berichten