Logo vierklank.nl
De bestuurders koppelden schakels aan een grote ketting (foto Rick Huisinga).
De bestuurders koppelden schakels aan een grote ketting (foto Rick Huisinga). (Foto: Rick Huisinga)
Algemeen

Aftrap voor eerste snelfietsroute

De provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort hebben op woensdagmiddag 13 maart het startsein gegeven voor de realisatie van de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort. Dat deden ze door elk hun schakel in een grotere ketting te koppelen. Dat symboliseert hoe bestaande stukken fietspad aan elkaar worden geknoopt, verbreed en uitgebreid, tot één snelfietsroute.

De vijf verantwoordelijke bestuurders zaten bij deze bijeenkomst allemaal op een ander type fiets. Al fietsend op een rollerbank spraken gedeputeerde Dennis Straat van de provincie en de wethouders Lot van Hooijdonk van Utrecht, André Landwehr van De Bilt, Wouter Catsburg van Zeist, Nermina Kundic van Soest en Hans Buijtelaar van Amersfoort hun steun uit voor deze 'kettingreactie' bij de nieuwe snelfietsroute Utrecht-Amersfoort. Dat is de eerste van zeven snelfietsroutes in de provincie.

Zeven
De route Utrecht-Amersfoort is de eerste snelfietsroute in de provincie Utrecht waarmee de betrokken gemeenten en de provincie aan de slag gaan. Nog zes andere snelfietsroutes staan in de steigers. Het gaat om de routes Utrecht-Veenendaal, Utrecht-IJsselstein, Utrecht-Woerden, Amersfoort-Bunschoten/Spakenburg, Amersfoort-Hilversum en Amersfoort-Veenendaal.

Op de zeven snelfietsroutes, die de provincie Utrecht wil realiseren, krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. Fietspaden en -stroken worden verbreed en in asfalt of beton uitgevoerd. Zo kunnen fietsers snel, comfortabel en veilig doorfietsen en zijn scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te nemen.

HvdB

Meer berichten