Logo vierklank.nl
Niels Eijsbroek en Rick van Westerop winnen de Mathildeprijs, met v.l.n.r. burgemeester Sjoerd Potters, Rina Kruis, Rick van Westerop, Niels Eijsbroek en Floor Belders.
Niels Eijsbroek en Rick van Westerop winnen de Mathildeprijs, met v.l.n.r. burgemeester Sjoerd Potters, Rina Kruis, Rick van Westerop, Niels Eijsbroek en Floor Belders.
Algemeen

Vrijwilligers in het zonnetje op Mathildedag

Donderdag 14 maart zette burgemeester Sjoerd Potters weer vier vrijwilligers in het zonnetje op Mathildedag. Ieder jaar staat De Bilt op 14 maart stil bij het ontstaan van de gemeente en zet zij burgers in het middelpunt. Dit jaar eerde zij vrijwilligers uit de sector 'Kunst en Cultuur'.

door Walter Eijndhoven

Verrast waren de genomineerden toen zij door burgemeester Potters thuis werden opgehaald met een 90 jaar oude auto uit Westbroek. Ondanks dat de reden niet werd verklapt, trokken zij hun jas aan en reden mee naar Jagtlust.

Genomineerden
Diverse genomineerden werden voorgedragen. Rina Kruis uit Bilthoven is al 15 jaar dirigent van de Tornado's, een orkest van muzikanten met een verstandelijke beperking. Vele optredens in bejaardenhuizen, kerken, in de kroeg in De Bilt en bij Stichting De Paraplu voeren zij uit. Verder geeft zij al 25 jaar als vrijwilligster muziekles op de Meerklank, een school voor voortgezet, speciaal onderwijs in Zeist en speelt zij al 25 jaar klarinet in het Nederlands Brandweerorkest.

China
De tweede genomineerde was Floor Belderbos uit Bilthoven. Zij heeft vier kinderen laten opgroeien uit China en Griekenland. Samen met haar echtgenoot helpt zij ouderen bij hun administratie, verhuizing en dergelijke. De laatste tien jaar is zij zeer betrokken en onmisbaar bij de DOTS, De Oude Theresiaschool in Bilthoven en is altijd aanwezig op vergaderingen en bijeenkomsten. Verder zorgt zij voor een bloemetje en legt een arm om de schouder voor wie dat nodig heeft.

Festival
Niels Eijsbroek en Rick Westerop uit De Bilt werden ook genomineerd. Zij startten 18 jaar geleden een Kunst- en Cultuurfestival in De Bilt. Inmiddels is deze uitgegroeid tot de grootste Kunst-en Cultuurmarkt van de provincie. Door de laagdrempeligheid kan iedereen in contact komen met alle soorten kunst en cultuur. Om alles in goede banen te leiden, worden zij bijgestaan door zo'n 100 vrijwilligers. Ieder jaar weer. Uiteindelijk besliste de jury dat Niels en Rick de Mathildeprijs moesten winnen, omdat zij als relatief jonge, drukke en sociale mannen zich ieder jaar inspannen om een kwalitatief zeer goede en diverse Kunstmarkt neer te zetten. Vanuit een persoonlijke drive proberen zij De Bilt leuker en aantrekkelijker te maken.

Mathildedag
In 1122 schonk Mathilde, de echtgenote van de Duitse keizer Hendrik V aan klooster Oostbroek het eeuwigdurende bezit van het moerasgebied Oostbroek en omgeving. De datum van deze schenkingsacte beschouwt men als het begin van het lokale overheidsgezag. In gemeente De Bilt wordt sinds 14 maart 1997 deze dag officieel Mathildedag genoemd.

Meer berichten