Fort Ruigenhoek en toegangshek
Fort Ruigenhoek en toegangshek

RTV De Bilt brengt Levende Monumenten in beeld

Algemeen Natuur & Milieu

In samenwerking met het Onlinemuseum De Bilt presenteert Regio TV De Bilt de maandelijkse reportageserie 'Levende Monumenten'. Aanleiding van de serie is de grote variëteit aan monumenten in de gemeente De Bilt. Zowel Rijks- als gemeentelijke monumenten. Velen daarvan zijn nog steeds in functie.

Deel 2, te zien op de websites van RTV De Bilt en Onlinemuseum De Bilt, gaat over het Fort Ruigenhoek in Groenekan. Dit fort stamt uit 1869-1870 en staat onder beheer van Staatsbosbeheer. Het fort heeft geen militaire functie meer. Het is wel een natuurmonument geworden waar das, vos en ijsvogel zich thuis voelen. Bovendien krijgt het fort een nieuwe rol op het gebied van klimaatonderzoek en educatie.

In Deel 3 wordt het Fort Voordorp centraal gesteld. Niet voor niets wordt een tweeluik over de Biltse forten uitgebracht, omdat beide deel uitmaken van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. De NHW is voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel 1 van de serie Levende Monumenten was gewijd aan de hoeve Den Hoek aan Bisschopsweg in De Bilt. Deze eeuwenoude boerderij met bakhuis is tegenwoordig in functie als Holistische Praktijk voor Dier en Mens. (Veroniek Clerx)

Kijk op regiotvdebilt.nl voor de reportage over Fort Ruigenhoek.

!