Na zeven jaar vertrekt Dick Frantzen bij Het Nieuwe Lyceum.
Na zeven jaar vertrekt Dick Frantzen bij Het Nieuwe Lyceum.

Rector verlaat Het Nieuwe Lyceum

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Het werk op school zit erop voor Dick Frantzen, rector van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven. Na vele ontwikkelingen in gang te hebben gezet en te hebben afgerond, is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Maandag 18 maart begint hij met een nieuwe klus als bestuurder op VO De Vechtstreek.

Zeven jaar lang werkte Frantzen, samen met zijn collega's, aan het vernieuwen van de school, met een nieuwe visie en missie, een vernieuwd schoolgebouw en meer aandacht voor de leerlingen. Nu zit zijn werk erop en vertrekt hij naar een nieuwe school. 'Een mooi moment is voor mij aangebroken, om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging', vertelt Frantzen. 'En die heb ik gevonden in de Vechtstreek'.

Vrieden
Zijn eigen schooltijd bracht hij door in Eindhoven. Frantzen: 'Ik heb een heel leuke tijd gehad op school en heb hier vele contacten aan overgehouden. Nog steeds ga ik met een aantal schoolvrienden om. Net als de huidige leerlingen op HNL, hielpen wij elkaar op school als wij moeite hadden met een bepaald vak'. Uiteindelijk kwam Frantzen erachter dat hij niet een echte bèta-student was, maar meer gericht op talen.

Frankrijk
'Tijdens mijn jeugdjaren ging ik vaak naar Frankrijk, om te helpen op een camping in de Auvergne. Het was hier, vooral de eerste tijd, voornamelijk wieden in de bloedhitte. In het begin begreep ik natuurlijk niet veel van de Franse taal, maar naarmate ik vaker op die camping kwam, ging het spreken en begrijpen steeds beter'. Ondanks dat Frantzen niet echt bèta-gericht was, schreef hij zich, na het VWO-examen, in voor een studie geneeskunde aan de universiteit. 'Helaas werd ik uitgeloot en besloot ik docent Frans te worden. Ik had in die tijd op de camping goed Frans leren spreken, dus een studie Frans lag eigenlijk wel voor de hand'.

Vacature
Na zijn studie werd Frantzen docent Frans op een school in Alphen aan de Rijn. Echter, binnen afzienbare tijd had hij het hier gezien en werd hij locatiedirecteur op het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Frantzen: 'Het werk als locatiedirecteur vond ik heel leuk hoor, maar ik wilde toch meer. Het leek mij mooi om, samen met een team docenten, een school opnieuw op te zetten. Op het juiste moment kwam een vacature voorbij van rector bij Het Nieuwe Lyceum. Die kans liet ik mij niet ontglippen'. Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Frantzen eindverantwoordelijkheid kreeg voor een school, een droom van hem kwam uit. Sparren met de docenten over bepaalde problematiek, ondersteuning krijgen vanuit het team, een nieuwe kijk op het schoolbeleid. En het aantal leerlingen op school steeg en steeg.

Eigentijds
'Het aantal leerlingen ging van 984 naar 1.150', vervolgt Frantzen zijn verhaal. 'Maar daar kwam natuurlijk wel heel wat bij kijken. 'Het hele schoolgebouw is vernieuwd en volledig aangepast aan de mogelijkheden van eigentijds onderwijs, met speciale aandacht voor het creëren van studieruimte voor leerlingen buiten de klaslokalen. Onze leerlingen kunnen meedoen met diverse projecten, zoals het project Levensverhalen, Wiskunde Olympiade, First Lego League, Plastic project, Debating en TEDx om er maar een paar te noemen. Verder staat het hele gebouw in het teken van verduurzaming. Nu het meeste is gerealiseerd, is voor mij de tijd gekomen te vertrekken. Tijd voor een frisse wind door het schoolgebouw'.

Deze week wordt bekend wie Dick Frantzen zal opvolgen als rector (interim), tot eind van het schooljaar. Het nieuwe schoolseizoen start dan met een nieuwe rector.