Logo vierklank.nl
Vanaf 2020 rijdt De Heuliez elektrische bus ook in De Bilt. (foto Rick Huisinga)
Vanaf 2020 rijdt De Heuliez elektrische bus ook in De Bilt. (foto Rick Huisinga)
Zakelijk

Nieuwe elektrische bussen U-OV voor stad en provincie

door Henk van de Bunt

Het openbaar vervoer in de stad en provincie Utrecht wordt aanmerkelijk stiller en schoner. Nieuwe elektrische bussen gaan rijden op drie stadslijnen en in de streekdienst van U-OV. Gedeputeerde Dennis Straat en Gerrit Spijksma, algemeen directeur Qbuzz, presenteerden op 6 maart de nieuwe elektrische bussen voor het openbaar vervoer.

Vanaf het eerste kwartaal van 2020 zet U-OV voor het eerst ook nieuwe elektrische bussen in op streeklijnen in de regio Utrecht. Daarvoor worden 20 elektrische bussen van 12 meter aangeschaft. De vervoerder heeft deze bussen uitgekozen omdat deze bijzonder geschikt zijn om op de stalling in Nieuwegein en Zeist opgeladen te worden. De bussen zullen verspreid over meerdere lijnen worden ingezet in de ruime ochtend- en avondspits.

De Bilt
Ron van Dopperen van het provinciaal openbaar vervoer meldt dat deze bussen zeker ook in De Bilt gaan rijden. 'Je moet het eerder zo zien dat we de bussen in de ochtend- en avondspits inzetten om te zorgen voor de extra ritten die dan nodig zijn. De bussen rukken uit vanuit de stalling van Zeist, waar de voertuigen 's nachts aan de stekker gaan, rijden dan de ochtendspits, komen voor de middagpauze terug voor bijladen en rijden dan weer voor de avondspits. Vanaf het eerste kwartaal 2020 gaan de eerste bussen rijden, in de zomer is alles in bedrijf na getest te zijn.'

Zero emissie
De provincie Utrecht stelde een subsidie van 5 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf en stelt daarmee 'een belangrijke vervolgstap op weg naar de ambitie om in 2028 het openbaar vervoer volledig schoon te hebben te zetten'. Daarnaast profiteren de reizigers van meer capaciteit met dagelijks 1.000 extra zitplaatsen in het openbaar vervoer erbij'.

Meer berichten