Logo vierklank.nl
Afvalcontainers bij de Noorpool hebben niet voldoende capaciteit. [foto Henk van de Bunt]
Afvalcontainers bij de Noorpool hebben niet voldoende capaciteit. [foto Henk van de Bunt]
Algemeen

Buurtcomités wellicht oplossing voor bewoners Kometenlaan

Afgelopen week bezocht een team van PvdA'ers de flats aan de Kometenlaan in Bilthoven. Het team bood de bewoners een roos aan en sprak met hen over wat hen bezighoudt. Het is leuk wonen is aan de Kometenlaan, hoorden de PvdA'ers regelmatig van de bewoners van de flats met de namen Zuidpool en Evenaar. Men woont hier fijn, heeft contact met de buren en is blij met het mooie uitzicht. In het 'Noordpool' flatgebouw wordt daar een stuk negatiever over gedacht.

Alle bewoners aan de Kometenlaan missen een supermarkt, door de verhuizing van de Lidl onlangs. Door iedereen, maar zeker door de wat ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, wordt een buurtsuper node gemist. Ook noemt men het ontbreken van de speeltuin die recent is afgebroken. Een bewoonster verzucht dat ze nauwelijks kinderen op straat ziet. Kinderen gaan nu vooral naar het Lichtruim om daar te spelen. De buurtkamer Kometenlaan kan hier in de toekomst mogelijk een goede functie vervullen. Dat breed gewaardeerde initiatief van buurtbewoners, gemeente en SSW biedt nu al ruimte aan een buurtbibliotheek, huiskamer, kinderspeelruimte en knutselkamer.

Duurzaam
Aan de deur wordt opvallend vaak gepraat over verduurzaming van de flats. De bewoners vinden dit echt noodzakelijk. Het boilersysteem, het ontbreken van dubbel glas en de vele kieren in de flats zijn grote ergernissen. Men wil graag meedoen aan verduurzaming, maar vindt dat SSW hier te terughoudend in is. Alle kosten worden bij de huurders neergelegd zonder hen te laten profiteren van eventuele opbrengsten. Een initiatief op dit gebied, samen met de bewoners zou zeer op prijs worden gesteld.

Afval
Over de problemen met het afval en vernielingen in de buurt horen de PvdA'ers vooral klachten in de Noordpool-flat. Een derde container is hier nog steeds niet geplaatst omdat er een leiding in de weg schijnt te zitten. De bewoners vinden het veel te lang duren. De ruimte rondom de containers ligt vaak helemaal vol, soms met complete huisraad. Er wordt bovendien veel vernield. Men vindt het moeilijk om elkaar hierop aan te spreken. Alleen meer handhaving ziet men niet als oplossing. Een bewoner: 'Dan mag je wel dag en nacht een BOA in een hokje laten posten, dat is niet te doen'.

Samenwerken
Fractievoorzitter PvdA De Bilt Krischan Hagedoorn ziet wel een oplossing: 'Wij denken aan buurtcomités zoals de bewonersgroep rattenoverlast De Bilt-Bilthoven. Een succesvol bewonerscomité is voor mij het bewijs dat overlast in wijken en buurten wel degelijk is op te lossen. De bewoners willen en kunnen zelf de schouders eronder zetten, meer melden bij gemeente en politie, en vriendelijk doch dringend afstappen op rommelmakers en met hen in gesprek gaan'. PvdA De Bilt belooft dit aan te kaarten en hoopt op politieke medewerking om zo'n comité te ondersteunen en vertrouwt op voldoende aanmeldingen van bewoners zelf voor zo'n comité van en voor de drie hoge flats. Samenwerking met de bewonersgroep van de buurtkamer ligt voor de hand.

(Geert Slot)

Meer berichten