De extra lus van het klompenpad loopt langs de Hogenkampse plas en Voordorpsedijk.
De extra lus van het klompenpad loopt langs de Hogenkampse plas en Voordorpsedijk.

Klompenpaden blijven populair

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Het voorjaar komt er bijna aan en dan barst het wandelseizoen los, waarbij Klompenpaden garant staan voor mooie wandelingen in deze en aanpalende provincies. Ook in deze gemeente treffen wij zo'n wandelparcours.

Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden - Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland - willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en het landschap. Klompenpaden zijn er o.a. om het verhaal van de streek te ontdekken met een 'app' of routebrochure. En dat is redelijk succesvol ook in 2018. Aan het eind van het jaar stond de teller op 111 Klompenpaden; garant voor 1.742 kilometer wandelplezier.  Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar voor het onderhouden en goed bewandelbaar houden ervan. In 2018 zetten maar liefst 1.073 vrijwilligers zich daarvoor in.

Bruggetjes
Natalie Joosten is adviseur communicatie bij Landschap Erfgoed Utrecht: 'Het wandelen over een Klompenpad is afwisselend en soms 'avontuurlijk', wanneer je over hekjes klimt, spannende bruggetjes oversteekt of dwars door een kudde koeien moet. Het ontwikkelen ervan gebeurt altijd in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, vele vrijwilligers, gemeenten en andere partijen uit de streek. Op www.klompenpaden.nl is een overzicht van de paden. De gratis Klompenpaden app biedt je onderweg route-info, interactieve kaarten en leuke video- en audiofragmenten. Van alle paden zijn ook brochures verkrijgbaar bij VVV' s in de regio. Klompenpaden zijn gemarkeerd. In verband met mogelijke verstoring van vee en wild zijn honden verboden'.

Beukenburgerpad
De route Beukenburgerpad (14 km) start formeel bij de parkeerplaats Groenekanseweg bij het viaduct onder de A27 ter hoogte van huisnummer 40. Bij de hoek Groenekanseweg / Vijverlaan kan deze minder aantrekkelijke weg al worden verlaten om via allerlei aanwijzingen op de app en min of meer parallel aan het Voordaansepad in de Nieuwe Wetering te komen. Langs de Nieuwe Weteringseweg (t.h.v. huisnr 153) gaat het weer zuidwaarts via Beukenburg en de Leijen tot de Beukenburgerlaan op de Groenekanseweg. Daar is de keuze terug te keren naar het begin of de lus via Hogenkampse pad en Voordorpsedijk en/of zelfs via Weltevreden te maken om uiteindelijk weer in Groenekan uit te komen. Eigenlijk zou een start c.q. wisselpunt ter hoogte van de spoorwegovergang met de lijn Utrecht - Bilthoven logischer zijn.  

Pijlen
Onderweg zijn er paaltjes met een verscheidenheid aan pijlen. Het zijn bijvoorbeeld paaltjes met daarop een heleboel blauwe pijlen met verschillende cijfers erop. Op het bovenste bordje staat 'Knooppunt' met in kleine letters daaronder 'wandelroutenetwerk'. De blauwe pijlen markeren dus verschillende wandelroutes. Dankzij deze mysterieuze blauwe pijlen bestaan er extra mogelijkheden om nog meer prachtige wandelingen te maken en op plekken in deze regio te komen waar je wellicht niet eerder was. Op recreatiemiddennederland.nl vind je alle wandelroutes rondom Utrecht. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de eerste de beste blauwe pijl die je tegenkomt volgen. Wie weet waar je uitkomt…

De aanduiding hoek Groenekanseweg en Hogenkampse pad is ook voorzien van code plaatje van de QR- route Groenekan, die op 8 maart operationeel zal worden.
Entree klompenpad bij Beukenburg.