Subtiele QR bordjes leveren informatie over bijzondere plekken. (foto Laurens Huisman)
Subtiele QR bordjes leveren informatie over bijzondere plekken. (foto Laurens Huisman)

QR-Route Groenekan

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Vrijdag 8 maart onthult Stichting Dorpsraad Groenekan in samenwerking met Stichting Groenekans Landschap het project 'QR-Route Groenekan', in aanwezigheid van sponsoren (Rotary De Bilt - Bilthoven, gemeente De Bilt, Rabobank Rijn en Heuvelrug, Henk van Vulpen sierbestrating) en betrokkenen (o.a. Stichting Behoud Prinsenlaantje).

Met dit project zijn op de mooiste en meest bijzondere plekken in Groenekan informatiebordjes geplaatst. Fietsers en wandelaars kunnen met hun mobiele telefoon achtergrondinformatie opvragen en zo meer te weten komen over het bijzondere Groenekanse landschap en ten noorden van de Nieuwe Weteringseweg..

900
Groenekanner Laurens Huisman vertelt: 'De Stichting 900 jaar De Bilt stimuleerde in 2013 tal van verenigingen op het gebied van o.a. sport, theater, kunst & cultuur, historie en natuur. Naar aanleiding hiervan is in samenwerking met de gemeente een tweetal initiatieven ontplooid, namelijk de plaatsing van informatieborden in de wijk Kloosterpark (De Bilt) en de wijk Vogelzang (Bilthoven). In navolging hiervan hebben de Dorpsraad en het Groenekans Landschap een soortgelijk initiatief ontplooid'.

Selectie
'In het dorp staan nu bij de mooiste locaties afbeeldingen met een QR code op de informatiepaaltjes. Wanneer de code gescand wordt verschijnt er meer informatie over de plek waar de wandelaar of fietser zich bevindt. De QR codes zijn onder meer te vinden bij Bos Voordaan, de schutjes in de Bisschopswetering en molen Geesina. Selectiecriteria waren niet glashard, wel moet er een verhaal achter een object of stuk natuur zitten. Zo is de selectie voor de nu gekozen locaties gedaan. Het project is zo ingericht dat locaties met QR bordjes gemakkelijk uitgebreid kunnen worden of dat paaltjes verplaatst worden. Organische groei kan, mits gecontroleerd en zonder wildgroei aan bordjes in Groenekan.

In het project is het subtiele QR bordje ter plaatse een belangrijk punt voor de stakeholders geweest. Daarom staat de naam van de locatie / object vermeld, met daarbij de url www.groenekanslandschap.nl/qr waar passanten naderhand thuis op de computer de informatie alsnog eigen kunnen maken. Voor mensen zonder smartphone staat tevens het webadres op het QR bordje vermeld.

Het jaar van de QR-code
2019 is het jaar van de QR code. De twee stichtingen spelen hier op in door in Groenekan op diverse locaties bescheiden QR bordjes te plaatsen. QR code staat voor 'Quick Response' code en is niets anders dan een geavanceerde barcode. Door de code te scannen wordt automatisch de website van het Groenekans Landschap geopend met informatie over de desbetreffende plek. Iedereen met een smartphone of een tablet kan een gratis app downloaden (zogeheten 'QR readers') om een QR code te kunnen scannen. Bij nieuwe toestellen zit dit al zelfs in de standaard camerafunctionaliteit. Een internetverbinding op de telefoon is hierbij wel noodzakelijk.

De onthulling is op vrijdag 8 maart om 16.00 uur ter hoogte van het RW 27-viaduct over de Groenekanseweg. Aansluitend wordt een kop koffie gedronken bij dorpsbistro Naast de Buren.