Logo vierklank.nl
Een vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie helpt bij financiële problemen.
Economie

Humanitas helpt financiën weer onder controle te krijgen

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Toch leven in ons land ruim 1,3 miljoen mensen onder de armoedegrens. Ook in de gemeente De Bilt wonen mensen die het financieel moeilijk hebben en soms niet meer weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie (TA) kunnen dan helpen om de financiën weer onder controle te krijgen. Ze worden daarvoor gesubsidieerd door de Gemeente. Vorig jaar werden 69 mensen c.q. gezinnen in de gemeente De Bilt door Humanitas TA ondersteund. Het verhaal van Anna geeft een beeld van die ondersteuning.

Anna heeft lang zelf geprobeerd haar financiële problemen op te lossen door het ene gat met het andere te dichten, maar ze kwam er niet uit. Nadat ze verhuisd was, kwam ze in contact met Mens De Bilt en werd attent gemaakt op mogelijke hulp van Humanitas TA. Anna vertelt dat haar man heel jong is overleden en ze de kinderen alleen heeft grootgebracht. Ze is gewend om hard te werken en zuinig aan te doen. Toch ontstonden er na haar pensioen problemen. Door geldgebrek was er lange tijd geen onderhoud aan het huis gepleegd en bleef er bij verkoop, een aantal jaren geleden, een fikse restschuld over. Haar pensioen werd in twee jaar tijd fors gekort en de huur van haar flat ging steeds omhoog. Omdat ze geen geld had, is ze diverse uitgaven met haar creditcard gaan betalen.

Schaamte  
Tijdens het intakegesprek met de coördinator van Humanitas vertelt Anna hoezeer ze zich schaamt dat ze haar financiële problemen niet zelf kan oplossen. Ze is ten einde raad en heel erg opgelucht dat haar hulp wordt aangeboden. Anna wordt gekoppeld aan een vrijwilliger en samen gaan ze aan de slag. Anna zegt: 'Het geeft zoveel rust dat er iemand is die je helpt. Over de drempel stappen en toegeven dat je het alleen niet redt is erg moeilijk, maar ook een grote opluchting.' Samen met de vrijwilliger maakt ze alle inkomsten, uitgaven en schulden inzichtelijk en komen ze tot een plan van aanpak. Anna vertelt dat ze haar schulden volledig wil afbetalen en geen schuldenregeling wil. Dit betekent veel discipline van haar kant en intensieve begeleiding van de vrijwilliger. Het budgetplan voorzag in €50 per week. Het is Anna heel zwaar gevallen om van dit weinige geld rond te komen, maar gelukkig was er steun van de Voedselbank. Ze vertelt lang rondgelopen te hebben met een kapotte schoen en haar kinderen heeft ze weinig kunnen bezoeken vanwege de reiskosten. Ze wilde niemand, ook de kinderen niet, laten weten dat haar financiële problemen zo groot waren.

Vrijwilligers
Anna laat weten dat de vrijwilliger haar weer zelfvertrouwen en perspectief heeft gegeven. Ze zegt: 'Als je hulp zoekt moet je jezelf ook inzetten en offers brengen. Ik heb twee jaar moeten doorbijten, mijzelf van alles moeten ontzeggen, maar nu is het bijna zover dat ik al mijn schulden volledig heb afbetaald. Dat voelt als een enorme beloning. Zonder de steun van een vrijwilliger had ik dit niet voor elkaar gekregen. We vertrouwen elkaar en hebben ons aan afspraken gehouden. Dat voelt goed.'

De vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie bieden een steun in de rug voor wie het even niet zelf redt en met hulp wil werken aan verbetering van de eigen situatie. Anna is een van de velen die door een vrijwilliger ondersteund worden. Je kunt ook hulp krijgen van een vrijwilliger als het door omstandigheden tijdelijk niet lukt om je administratie op orde te houden. Op www.humanitas.nl kun je meer lezen over ondersteuning bij Thuisadministratie. Voor informatie of aanmelding kan contact worden opgenomen met Humanitas Heuvelrug via 06 35122389 of via heuvelrug@humanitas.nl. Wie ook vrijwilliger wil worden kan op dezelfde wijze contact opnemen. (Toon Gerritsen)

Meer berichten