Logo vierklank.nl
Hongaars Danshuis in De Bilt.
Hongaars Danshuis in De Bilt.
Muziek

Boerenmeisjes en zwierende rokken

'Liefde is een spel voor twee, dat beiden kunnen winnen', zei de Hongaarse actrice Eva Gabor om daar aan toe te voegen: 'Ik heb Hongaars temperament; wij Hongaren zijn afstammelingen van Dzjengis Khan en Attila de Hun'. Iedereen die het prachtige land weleens heeft bezocht weet hoe waar dit is: passie, hartstocht en brute oerkracht spatten je tegemoet in dit prachtige volk.

Zelfs in de wat zakelijke sfeer van het H. F. Wittecentrum vulde de pure levensdrift van de Hongaarse volksdans de ruimte, afgelopen zaterdagavond tijdens het 'Hongaarse Danshuis', waar iedereen kon meedansen op levende Hongaarse muziek, die uitstekend werd verzorgd door het orkest Hajnali-Hungary, dat overrompelt met Hongaarse 'hartebreekmuziek' in traditionele stijl. Hartverscheurend, melancholisch, opzwepend, temperamentvol en meeslepend. Dramatische klaagliederen en wondermooie luistermuziek uit een land met een bewogen verleden. Volksmuziek uitgevoerd door een boerenstrijkkwartet.

Stoere mannendansen afgewisseld met opzwepende parendansen, uit een cultuur waarin de vrouw nog geheel onderdanig is aan de man… maar alleen omdat zij dat wil, natuurlijk. Want uiteindelijk is het toch de vrouw die het geluk van de man, en daarmee van de wereld, in handen heeft.    (Peter Schlamilch)

Meer berichten