Logo vierklank.nl
Een stampvolle Oosterlichtkerk geniet van het concert.
Een stampvolle Oosterlichtkerk geniet van het concert.
Kunst & Cultuur

Schütz Projectkoor neemt glorieus afscheid van dirigent

'Ik sla geen acht op lof of kritiek van wie dan ook. Ik volg gewoon mijn eigen gevoelens.' Fameuze woorden van Wolfgang Amadeus Mozart, de grootste Requiemcomponist uit de geschiedenis van de Westerse beschaving. En hoe prachtig het programma van het Schütz-koor afgelopen zondagmiddag ook was, ten minste een deel uit Mozarts meesterwerk had eigenlijk niet mogen ontbreken.

Een waarlijk eersterangs programma, geheel in het teken van de Katholieke dodenmis (Requiem), samengesteld ter ere van het afscheid van dirigent Pieter Kramers, wiens grote wens het was om het Requiem in c van Michael Haydn uit te voeren, de broer van de beroemde Joseph Haydn, beiden zeer bevriend met Mozart. Oorspronkelijk bedoeld voor het overlijden van aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach zal Haydn toch vooral het verdriet om het overlijden van zijn eigen dochter, eerder dat jaar, in deze prachtige rouwmis hebben getoonzet.

Kosten noch moeite werden gespaard voor de scheidende koorleider: een uitverkochte Oosterlichtkerk kon genieten van groot orkest, vier vocale solisten, een goed zingend koor maar vooral een uitstekend leidende dirigent: ook hij spreekt van 'gemengde gevoelens', maar heeft uiteindelijk het hoopgevende woord uit de Requiemtekst, Lux aeterna ('eeuwigdurend licht'), niet alleen als motto genomen, maar ook tot leidraad van dit concert bestemd.   (Peter Schlamilch)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>