Dit uit de kluiten gewassen exemplaar van de Oostenrijkse den staat in Houdringe.
Dit uit de kluiten gewassen exemplaar van de Oostenrijkse den staat in Houdringe.

Bomen voor de toekomst

Algemeen Natuur & Milieu

Laat ik beginnen met de duurzame kerstboom. In december vroeg ik u om mee te denken over een duurzame oplossing voor de kerstboom op de kruising van de Holle Bilt. Een twintigtal reacties was de oogst. Een enkeling kon het niet echt waarderen en antwoordde: 'Gewoon die kerstboom plaatsen, wat een gezeur'. Bij gebrek aan originaliteit is deze inzender niet aangewezen als de 'winnaar'. Ik was blij verrast dat bijna 75% graag een permanente kerstboom ziet. Wat mij betreft wint de meerderheid.

Toch zal ik enkelen van mijn groene medeburgers moeten teleurstellen. Er komt een vaste dennenboom maar niet op die plek. De Engelse landschapsstijl en de hieraan verbonden zichtlijn op Huize Houdringe staat het niet toe hier een boom te planten. Toch geef ik me niet zo snel gewonnen. Even verderop bij de kruising met de Looydijk is een prachtige plek voor een dennenboom. Daar komt ie! Een kerstboom voor de toekomst.

Een Pinus nigra subsp. nigra ofwel Oostenrijkse den. Kan goed tegen droogte en verdraagt harde wind, een toekomstboom dus. Nu zult u misschien denken: 'Joris, is dat wel een echte kerstboom?' Om niet weer in een discussie te belanden: Jazeker, mijn hele jeugd hebben wij op Terschelling met Kerstmis ons vakantiehuis getooid met een Oostenrijkse den als kerstboom. Ik weet niet beter.

Nu wat anders. Onlangs overleed Hanny, een zeer trouwe vrijwilligster van het Utrechts Landschap, voor altijd verbonden met landgoed Beerschoten. Voor haar uitvaart vroeg ze niet om bloemen maar om een donatie aan de natuur. Tegelijkertijd liet ze doorschemeren dat ze graag een boom geplant zag worden in haar naam. En zo zal geschieden. In de akker achter Huize Beerschoten zullen twee Europese netelbomen worden geplant voor Hanny. Ook dit zijn echte bomen voor de toekomst.

Op diezelfde akker wordt tevens een groepje winterlindes geplant. Dit ter nagedachtenis aan de overleden ouders van een collega van mij. Zo zijn ook zij voor altijd verbonden met de toekomst. Immers, een linde kan met gemak duizend jaar worden, over toekomst gesproken.

Mocht u nu denken: 'Goh, dat wil ik ook wel.' Dat is mooi, want dat kan! Op diezelfde akker is nog plek voor een groep van vijf Europese hopbeuken. Dus laat het me weten als u geïnteresseerd bent. Dit najaar willen we deze 'toekomstbomen' gaan planten. Als een groepje bij elkaar. Misschien wel één voor een dierbare overledene of... voor een geboorte of huwelijk.

Helpt u mee? Voor de toekomst!

Uw boswachter,

Joris Hellevoort

Utrechts Landschap