Logo vierklank.nl
Robin heeft meer dan 200 kubussen in de vitrinekast staan.
Robin heeft meer dan 200 kubussen in de vitrinekast staan.
Sport

Kubus oplossen is een makkie

door Walter Eijndhoven

Wie kent de befaamde kubus niet. De kubus met de gekleurde vakjes uit de jaren '70 was voor menigeen een onoplosbaar raadsel. Maar niet voor Robin Verstraten uit Bilthoven. Binnen elf seconden lost hij deze puzzel op. Hoe is dat mogelijk? Verstraten raadt iedereen maar één ding aan.

En dat is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En natuurlijk weten hoe je moet draaien, met een soepeldraaiende kubus. Het verhaal begint zeven jaar geleden, toen Robin, masterstudent Wis- en Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, een kubus kreeg van zijn buurman.

Oefenen
'Mijn interesse in de Rubik's kubus, zoals de kubus officieel heet, begon zeven jaar geleden, nadat mijn buurman mij een kubus gaf', vertelt Robin. 'Door veel te oefenen kreeg ik al snel door hoe de kubus, een 3x3, op te lossen. Kubussen zijn verkrijgbaar in diverse variatnten: behalve de 3x3, bestaat er ook een 2x2 en een 4x4 variatie. En natuurlijk nog de pyraminx (piramidevorm) en een megamix met 12 vakjes'. Al snel nam Robin deel aan wedstrijden vanuit Speedcubing Nederland, de regionale organisatie voor kubusspelers.

Oplossen
'Het oplossen van een kubus is niet echt moeilijk, in tegenstelling tot wat velen denken', legt Robin uit. 'Er bestaan diverse manieren om een kubus op te lossen. Je moet twee dingen leren. Ten eerste de volgorde waarin je de Rubiks Kubus oplost en ten tweede de manier waarop je dit per stap moet aanpakken, daarbij is de laag-voor-laag methode het makkelijkst aan te leren en het simpelst te onthouden. Als je deze methode goed onder de knie hebt, kun je de kubus binnen twee minuten oplossen'.

1,8 seconden
Tijdens wedstrijden gaat alles natuurlijk veel sneller. En met diverse soorten kubussen. Robin: 'Iedere wedstrijd begint met een standaardopstelling en je krijgt ongeveer tien seconden om te zien hoe de kubus is verdraaid. Dan leg je de kubus voor je neer, met de handen op een timer. De timer loopt direct, zodra jij je kubus oppakt. Daarna leg je je handen weer op de timer en staat de tijd stil'. Het oplossen van de pyraminx gaat heel snel. Tijdens het interview stond de tijd stil op slechts 1,8 seconden. Deze zomer gaat Robin naar het WK in Australië. En wie weet wordt hij wel de nieuwe wereldkampioen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>